top of page

Αναπόφευκτη η δεύτερη κάλπη λόγω χαμηλών πτήσεων του ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμα Σολτς σε Τσίπρα

Καλημέρα σας

Επανέναρξη δημοσκοπήσεων
Οι δημοσκοπήσεις επέστρεψαν και το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Οι πρώτες μετρήσεις μετά το Πάσχα επιβεβαίωσαν αυτό που κυκλοφορούσε ως φήμη. Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να αναπληρώνει μεγάλο μέρος των απωλειών που καταγράφηκαν μετά το δυστύχημα των Τεμπών . Επιβεβαιώνεται ότι -ευτυχώς ή δυστυχώς- στην Ελλάδα όλα τα γεγονότα, ακόμα και οι μεγαλύτερες τραγωδίες διαρκούν το πολύ είκοσι ήμερες.
Στη δημοσκόπηση της ALCO για τον ALPHA η Ν.Δ αύξησε το ποσοστό της κατά 3,2% σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ALCO μετά τα Τέμπη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις κατά 0,6% μετά ποσοστά τους με την αναγωγή επί των εγκύρων
να διαμορφώνονται σε 31,6% και 25,4% αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ν.Δ έπιασε ποσοστά συσπείρωσης (74%) εποχής προ Τεμπών.
Ολοταχώς για δεύτερες εκλογές λόγω ΠΑΣΟΚ
Σε χειρότερη θέση ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο δείχνει να πιέζεται πολύ. Για πρώτη φορά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έπειτα και από την αναγωγή στα έγκυρα πέφτει κάτω από το 9% και συγκεκριμένα στο 8,9%. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι καθοριστικό. Γιατί πέραν του ότι δεν προκύπτει άθροισμα βουλευτών ικανό για να δώσει κυβέρνηση ηττημένων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25 αθροιστικά συγκεντρώνουν 38% και απέχουν περίπου 8,5% από το 46,5% που θα δώσει 151 έδρες στην απλή αναλογική) πλέον είναι αμφίβολο αν το άθροισμα Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει 151.
***
Μέχρι και πρόσφατα οι πληροφορίες έλεγαν ότι αν τα ποσοστά Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ έδιναν 153 βουλευτές και άνω τότε αρκετοί παίκτες της αγοράς θα πίεζαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να αποφευχθούν οι δεύτερες κάλπες. Ο “Απελεύθερος” χθες έγραψε ότι η αγορά προεξοφλεί κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Το σενάριο είναι πιθανό. Ωστόσο, με τόσο χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αυτό μπορεί να προκύψει μόνο στη δεύτερη κάλπη αν η Ν.Δ δεν είναι αυτοδύναμη.
***
Διαβάστε στα Μυστικά της Κάλπης στο πεδίο News & Analysis για τη δημοσκοπική ενίσχυση Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τρικυμίας στα μικρά κόμματα
Χαμηλές πτήσεις για τους μικρούς
Η δημοσκόπηση της ALCO δείχνει επίσης χαμηλές πτήσεις για τα μικρά κόμματα. Κάτω από το 4% και η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 .Θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι επόμενες μετρήσεις καθώς δεν μέτρησαν καλά ούτε το μπάχαλο στην Ελληνική Λύση ούτε την επαναφορά Βαρουφάκη στα σενάρια εθνικού νομίσματος.
Ετοιμάζουν κινήσεις
Στην Ελληνική Λύση το κλίμα είναι έκρυθμο. Ο Βελόπουλος χθες στον Real Fm μίλησε για “λερωμένους”. Μυλωνάκης και Αλεξόπουλου, οι δύο βουλευτές που αρνήθηκαν τη μεταγραφή σε άλλη περιφέρεια προετοιμάζουν ακόμα και νομικές κινήσεις κατά του Βελόπουλου την παραμονή των εκλογών. Το θέμα είναι αν οι αποχωρήσεις θα σταματήσουν στους δύο. Θυμίζω ότι τα ψηφοδέλτια ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως και οι αποχωρήσαντες -σαν να ξέρουν κάτι- λένε ότι θα υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις.
Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ -δημοσκόπων
Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση τα βάζει με τους δημοσκόπους. Αν κάτι έχει περισσότερη σημασία είναι ότι ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ Δημ.Μαύρος (MRB), ο οποίος το τελευταίο διάστημα φημολογείται ότι είναι ο επίσημος δημοσκόπος του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε ανοικτή κόντρα με την κα Τσαπανίδου. “Όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πάγια στρατηγική μπαίνει σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις, που δεν τον έχουν ωφελήσει” είπε ο Μαύρος.
Εννοούσε προφανώς το 2019 όταν ο Μαύρος είχε προειδοποιήσει τον Αλ.Τσίπρα να μην ακούει τον Βερναρδάκη και να μην αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις. Ο Τσίπρα δεν τον άκουσε και μετά τις εκλογές του ζητούσε συγγνώμη.
Ψυχρολουσία
Καλά πληροφορημένη πηγή από το Βερολίνο μου μετέφερε ότι ήταν λίγο κρύο ντους για τον Αλέξη Τσίπρα η συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Olaf Scholz. Ο κ. Scholz διεμήνυσε ξεκάθαρα στον κ. Τσίπρα ότι σε κάθε περίπτωση, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει θα ζητήσει από την Ελλάδα αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν ότι ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε πιθανό διάλογο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας όμως την άριστη σχέση και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τον Ν. Ανδρουλάκη.
47 views0 comments
bottom of page