top of page

Το ΟΧΙ του Νότου, ο εκδοτικός πόλεμος για τα μάτια του Δένδια και η διατήρηση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο κράτος




Τα αντίποινα του Νότου 


Καλημέρα σας,

Παραξένεψε αρκετούς το δυναμικό «όχι» του Νότου συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας στην πρόταση της Ε.Ε για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% προκειμένου να βοηθηθεί η Γερμανία. Μολονότι η λέξη αντίποινα φέρει βαρύ φορτίο δεν απέχει πολύ για να περιγράψει τα αίτια αυτής της κίνησης. Για να το πούμε λίγο πιο λαϊκά, η Γερμανία τους τελευταίους μήνες δεν φέρθηκε καλά και της τη φύλαξαν. 

 

*** 

Εξηγούμαι. Σύμφωνα με το ίδιο το Spiegel, η Γερμανία -γνωστό παλαιόθεν-  δεν παίρνει η ίδια πολύ στα σοβαρά την αλληλεγγύη. Ειδικά το τελευταίο διάστημα στις χώρες του Νότου υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια καθώς η Γερμανία είχε βγει στις διεθνείς αγορές και αγόραζε συνεχώς όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο. Με αυτή την πρακτική βοήθησε ώστε να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές ενώ την ίδια ώρα εξέφρασε και ισχυρή ένσταση στην πρόταση ορισμένων κρατών -μελών για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου. 

 

*** 

 

Συνυπολογίστε ότι το αίτημα χωρών  όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία να λάβει μέτρα η Ε.Ε. κατά των υψηλών τιμών στην ενέργεια, απορρίφθηκε από τον Καγκελάριο OlafScholz στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής. Δεν ήθελε και πολύ μετά ο Νότος να πει το μεγάλο ΟΧΙ στην -ουσιαστικά- γερμανική πρόταση.  Το θέμα είναι αν θα υπάρξουν κι άλλα επεισόδια.

 

Επανεκκίνηση 

Τις τελευταίες ημέρες επ’ αφορμή και της θλιβερής επετείου του Αττίλα στην Κύπρο διάβασα πολλά παράπονα για το ότι επί Προεδρίας Τασούλα στη Βουλή των Ελλήνων πάγωσε η δημοσίευση του Φακέλου της Κύπρου. Ειδικά στην Κύπρο ξεσηκώθηκε κύμα δυσαρέσκειας. Δεν έχουν άδικο. Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ένας τόμος από τα πρακτικά της εξεταστικής που είχε κάνει η Βουλή τη δεκαετία του ’80 και η δημοσιοποίηση είχε αρχίσει επί Νίκου Βούτση. Πληροφορούμαι πάντως ότι ο Τασούλας διαβεβαιώνει τους Κυπρίους ότι εντός φθινοπώρου η διαδικασία θα επανεκκινήσει με τη δημοσίευση του ένατου τόμου. Για να δούμε.  

 

 

 

Πόλεμος Βήματος -Εστίας για τον Δένδια


Ξαφνικά νέο μέτωπο άνοιξε στον χώρο του Τύπου . Χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής με τίτλο «περί δημοσιογραφίας» επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της Εστίας -χωρίς να την κατονομάζει- κατηγορώντας την ότι αρχικά είχε αφήσει υπαινιγμούς πως ρεπορτάζ του Βήματος θα μπορούσε να ωφελήσει την Άγκυρα ενώ στη συνέχεια αντέγραφε τα ρεπορτάζ του Βήματος. Το χοντρό καρφί όμως είναι η μομφή στην Εστία ότι μονίμως εκθειάζει συγκεκριμένο Υπουργό. Καλά μην ψάχνεστε πολύ. Νίκο Δένδια τον λένε. 

 


 

Απάντηση χωρίς αναφορά

 

Δεν ξέρω αν αποτελεί νέα τακτική του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο το χθεσινό δεν έχει προηγούμενο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξέδωσε ανακοίνωση για δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη στα καμμένα της Πεντέλης. Το εκπληκτικό είναι ότι δεν τον ανέφερε σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης. Απόπειρα απαξίωσης μου κάνει.  Στη Ν.Δ πάντως μιλούσαν χθες για στραπάτσο του Αλέξη Τσίπρα επειδή ρώτησε αν είναι πάνω από 200 τα σπίτια που είχαν πρόβλημα και η απάντηση ήταν πως 3-4 ήταν στην Πεντέλη κι άλλα 3-4 στο Ντράφι.  


Δεν ιδιωτικοποιούνται ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ 


Στις αρχές του έτους το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του νόμου ΣΥΡΙΖΑ το 201 για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Στο αιτιολογικό του το ΣτΕ υποστήριζε πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν αρκεί να έχει μόνο την εποπτεία, αλλά και τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρείας, σύμφωνα με το Σύνταγμα. 

 

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή ξεδιαλύνει το τοπίο καθώς με ειδική ρύθμιση προβλέπει ότι η εταιρεία δεν δύναται να μειώσει το ποσοστό της σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κάτω της πλειοψηφίας. Μαζί με αυτό πάντως κηρύσσει νόμιμη κάθε ενέργεια που έγινε από το 2016 μέχρι σήμερα.








82 views0 comments
bottom of page