top of page

Όλο το παρασκήνιο για εκλογές με τη νέα απογραφή. Έρχονται μεταγραφές σε περιφέρειες και κόμματαΣτις 30/12 η έκδοση των αποτελεσμάτων της απογραφής

 

Καλημέρα σας,


Πολλή συζήτηση έγινε τις τελευταίες ημέρες για τα αποτελέσματα της απογραφής με βάση τα οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Έχει τεράστια σημασία καθώς αυτά θα κρίνουν την κατανομή εδρών ανά περιφέρεια. Κυβερνητική πηγή μου είπε χθες ότι τη λύση θα τη δώσει η Eurostat. Εξηγούμαι . Η εικόνα που έχει η κυβέρνηση είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ στις 30/12 θα προβεί στη δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων της απογραφής προκειμένου να τα διαβιβάσει στην Eurostat εντός του έτους όπως είναι υποχρεωμένη. Αυτό σημαίνει ότι τότε θα αποκαλυφθεί και ο νόμιμος πλέον πληθυσμός της χώρας , ο οποίος ψηφίζει στις εκλογές.

Με τη νέα απογραφή η κατανομή των εδρών

Το Μαξίμου θα ήθελε οι εκλογές να γίνουν με την παλαιά απογραφή προκειμένου να μη διαταραχθούν ισορροπίες. Άλλες όμως αι βουλαί, του κυρίου. Εν προκειμένω της ΕΛΣΤΑΤ και του συνταγματικού νομοθέτη. Έτσι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές και η κατανομή των εδρών θα γίνουν με τη νέα απογραφή. Τον είχε προλάβει ο εκλογολόγος του Μαξίμου Υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος ο οποίος με μακροσκελή ανάρτηση το Σάββατο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη νέα απογραφή εκτιμώντας μάλιστα ότι οι διαφοροποιήσεις των εδρών ανά περιφέρεια δεν θα είναι τεράστιες.

***

Το Μαξίμου κατέληξε σε αυτή την απόφαση και για έναν ακόμα λόγο. Η διεξαγωγή εκλογών με βάση προ δωδεκαετίας απογραφή θα προκαλούσε ζήτημα . Αυτό της δυσανάλογης εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος στη Βουλή. Διότι αν η Ανατολική Αττική εκπροσωπείται με δέκα βουλευτές όταν έχει 360.000 εγγεγραμμένους , δεν μπορεί να συνεχίσει να εκπροσωπείται από δέκα βουλευτές αν για παράδειγμα έχει φτάσει τους 500.000 εγγεγραμμένους. Το πολιτικό και δημοκρατικό ζήτημα που θα προέκυπτε θα ήταν μείζον.

***

Έρχονται μεταγραφές

Τι αναμένεται από εδώ και πέρα; Η ΕΛΣΤΑΤ θα προχωρήσει στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της στις 30/12 και η κυβέρνηση εντός διμήνου θα προχωρήσει στην έκδοση προεδρικού διατάγματος για την κατανομή των εδρών στην επικράτεια. Και το ότι η κατανομή θα γνωστοποιηθεί μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την εκλογική διαδικασία προβληματικό είναι αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Αν πάντως κάποιοι δουν ότι με τα νέα δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγούν με τίποτα βλέπω να έρχονται μεταγραφές σε περιφέρειες. Μη σας πω και αλλαγές κομμάτων.

Συγκρουση

Η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με την «Ομπρέλα» το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή δεν ήταν τυχαία. Μπορεί η Κουμουνδούρου να αμφισβητεί δεξιά κι αριστερά τις δημοσκοπήσεις , κάνει όμως κι αυτή τις δικές της μετρήσεις . Και δεν πάνε και πολύ καλά. Η αίσθηση ότι κάποιοι πατάνε φρένο στο κόμμα είναι διάχυτη και οι εισηγήσεις για αλλαγές προσώπων ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι.

Αρχίζουν να ξαναμετρούν τον Πιερρακάκη

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει στις προσεχείς εκλογές και κυρίως αν θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών. Οι δημοσκόποι πάντως αρχίζουν και τον ξαναμετρούν στις μετρήσεις που κάνουν στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Το ζητούν οι ίδιοι οι υποψήφιοι της Ν.Δ στην Α΄Αθηνών , οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνουν το τελευταίο διάστημα ζητούν δύο σενάρια. Με Πιερρακάκη και χωρίς Πιερρακάκη. Τον Αβραμόπουλο ακόμα δεν τον ζητούν.

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Αν υπήρχε μια βουλευτής του Βαρουφάκη από την οποία κανένας δεν θα περίμενε να ανεξαρτητοποιηθεί ήταν η Φωτεινή Μπακαδήμα. Στενή συνεργάτιδα του Βαρουφάκη ήδη από την εποχή που ο Γιάνης ήταν Υπουργός Οικονομικών θεωρείτο ως ο άνθρωπος που δεν θα τον εγκατέλειπε προχθές. Κι όμως αποχώρησε διαφωνώντας με πράγματα που γίνονταν στο κόμμα. Ο Γιάνης μένει πλέον με άλλους πέντε, τον Κλέωνα Γρηγοριάδη, τον Κρίτωνα Αρσένη, τη Μαρία Απατζίδη, τον Γιώργο Λογιάδη και τη Σοφία Σακοράφα. Αν μείνουν συνολικά τέσσερις η Κ.Ο διαλύεται. Μετά την αποχώρηση Μπακαδήμα κανένας δεν παίρνει όρκο για κανέναν.89 views0 comments
bottom of page