top of page

In o Δημητριάδης, out o Τζαβάρας από τη Θεσμών. Η δημοσκοπική έκρηξη του ΠΑΣΟKΚαλημέρα σας,
In ο Δημητριάδης
Ενδιαφέρουσες εξελίξεις υπήρξαν χθες σε σχέση με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις υποκλοπές τη Δευτέρα. Κι εκεί που ελάχιστοι πίστευαν ότι οι προσκεκλημένοι θα έδιναν το «παρών» είμαστε κοντά στη μεγάλη έκπληξη. Τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ εκπνεόταν χθες η βεβαιότητα πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης θα παρευρεθεί κανονικά τη Δευτέρα το πρωί ενώπιον των μελών της επιτροπής. Προφανώς και είχαν πληροφόρηση. Και μόνο ο Δημητριάδης να δώσει το «παρών» προφανώς και όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω στη Βουλή.
Out ο Τζαβάρας
Στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα στην αντιπολίτευση ήλπιζαν ότι στη σύνθεση της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή Θεσμών θα είναι κανονικά ο Κώστας Τζαβάρας. Μετά τη χθεσινή συνέντευξή του στο Κόκκινο θεωρούσαν ότι θα έβρισκαν σύμμαχο στη θέση τους περί δημοσιότητας της συνεδρίασης, απορρήτου κλπ και ότι θα άλλαζαν την πλειοψηφία. Φευ. Όπως πληροφορήθηκα αργά χθες το απόγευμα ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας επισήμως, δια εγγράφου ζήτησε την αντικατάστασή του για τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Άγνωστο γιατί.
Στα ύψη το ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση
Στα ύψη εκτίναξε το ΠΑΣΟΚ η δημοσκόπηση της Metron Analysis χθες το βράδυ για το MEGA. Στην εκτίμηση ψήφου την οποία κάνει η εταιρεία η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,5% , ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3% και το ΠΑΣΟΚ 14,2%. Η αλήθεια είναι ότι στις τελευταίες μετρήσεις οι δημοσκόποι καταγράφουν ανοδική τάση του ΠΑΣΟΚ δείγμα και του μηχανισμού που φαίνεται να έχει στήσει σε όλη την Ελλάδα ο Νίκος Ανδρουλάκης.
***
Σημειώνω ένα ακόμα στοιχείο. Στην εκτίμηση ψήφου Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν συνολικά 50,7%. Αν το ποσοστό επιβεβαιωθεί σε κάλπη απλής αναλογικής δίνει άθροισμα βουλευτών πάνω από 155. Δεν συζητάμε για κλιμακωτό μπόνους. Εκεί πάμε για άνω των 170 βουλευτών. Κρατείται η πληροφορία. Αν στην επόμενη Βουλή Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ έχουν πάνω από 180 βουλευτές τότε θα ανοίξει ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης.
Πάγωσαν οι ρυθμίσεις δανείων
Αμέσως μετά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πέρασε από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. Άφησε αιχμές κατά της στάσης του Αλέξη Τσίπρα στους πλειστηριασμούς λέγοντας ότι εδώ και δύο ημέρες -σ.σ συμπίπτει με την επίσκεψη Τσίπρα στο σπίτι της κ.Κολοβού- οι ρυθμίσεις σχεδόν «πάγωσαν». Οι servicersαντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα καθώς κατά τον Σταϊκούρα η στάση του ΣΥΡΙΖΑ παροτρύνει τους δανειολήπτες να επιδεικνύουν «επιθετική» συμπεριφορά . Όλα αυτά την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών κουνούσε το δάχτυλο στους servicers ότι δεν έχουν καλές επιδόσεις.
Οι επενδύσεις κρατούν ζωντανή την επενδυτική βαθμίδα
Κατά τα λοιπά στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι παρά το δυσμενές κλίμα οι επενδύσεις θα κρατήσουν ζωντανή την οικονομία το 2023 , εκτός ύφεσης και θα διατηρήσουν ζωντανό το όνειρο της επενδυτικής βαθμίδας. Το Υπουργείο Οικονομικών επικαλείται εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στο ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία. Οι ίδιες πηγές λένε ότι τρεις στους τέσσερις επενδυτές εκτιμούν, ότι η Ελλάδα θα γίνει ακόμα πιο ελκυστική τα προσεχή τρία χρόνια.
Ανακούφιση
Ακούγεται παράδοξο αλλά στο Υπουργείο Υγείας ανακουφίστηκαν από τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η παράταση της θέσης των ανεμβολίαστων υγειονομικών σε αναστολή εργασίας. Οι ανεμβολίαστοι επιστρέφουν στην εργασία τους και μάλιστα άμεσα και θα περίμενε κανείς ότι στο Υπουργείο Υγείας λογικά θα έπρεπε να μιλούσαν για πανωλεθρία. Το κλίμα χθες μόνο εκεί δεν παρέπεμπε. Στο Υπουργείο ανακουφίστηκαν καθώς σε έναν μήνα θα έπρεπε να πάρουν μόνοι τους απόφαση είτε για παράταση είτε για διακοπή. Η απόφαση του ΣτΕ , ακόμα κι αν ήταν δυσάρεστη τους έλυσε τα χέρια.
65 views0 comments
bottom of page