top of page

Οι στόχοι Τσίπρα από την πρόταση δυσπιστίας. Τα αυτογκόλ ΣΥΡΙΖΑ και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων

Καλημέρα σας,
Ο Τσίπρας πάτησε το κουμπί της δυσπιστίας
Ο Αλέξης Τσίπρας πάτησε χθες το κουμπί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης παρά τις πολλές φωνές και εντός του κόμματός του. Αντέδρασαν αρκετοί στο κόμμα όπως και αρκετά φιλοσύριζα λογαριασμοί στα social media θεωρώντας ότι δίνει την ευκαιρία στον Μητσοτάκη να συσπειρώσει το κόμμα του και να πάει τη συζήτηση στα ειδικά δικαστήρια και τον Καλογρίτσα. Εκτιμώ για παράδειγμα ότι ο Νίκος Παππάς δεν θα πέταξε και τη σκούφια του.
Σε ασφυκτική πίεση το ΠΑΣΟΚ
Ο Τσίπρας γνώριζε εξ αρχής πως ούτε η κυβέρνηση θα πέσει, αλλά και ότι ο Μητσοτάκης θα συσπείρωνε τον κόσμο του. Στο σημείο που είχε φτάσει ωστόσο ο δρόμος δεν είχε γυρισμό. Κι ας δυσαρεστήθηκαν κάποιοι στο κόμμα του. Πέραν της βούλησης να φανεί ως υπερασπιστής του Κράτους Δικαίου στον τόπο η απόφαση εξυπηρετεί και έναν ακόμα στόχο. Στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα αντιλήφθηκαν ότι το σενάριο προοδευτικής διακυβέρνησης δεν περπατά. Οπότε η πρόταση δυσπιστίας -ασχέτως του ότι μπορεί να συσπειρώσει τη Ν.Δ- ήταν η τέλεια ευκαιρία ώστε το ΠΑΣΟΚ να συνθλιβεί στις μυλόπετρες του δικομματισμού. Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν χθες στη Βουλή πως η σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα με τον Ανδρουλάκη απόντα θα ρίξει ακόμα χαμηλότερα το ΠΑΣΟΚ.
Τα αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ
Όταν ένας πολιτικός αρχηγός της αντιπολίτευσης καταθέτει στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης , το λιγότερο που περιμένει από τους βουλευτές του είναι να τα δώσουν όλα και να επικεντρωθούν στην πρόταση. Να είσαι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας , να έχεις ρίξει όλο το βάρος στις υποκλοπές και να βλέπεις το βράδυ τον Πολάκη, τη Δώρα Αυγέρη και τον Ξανθόπουλο να πέφτουν στην παγίδα του Άδωνη και να εκτρέπουν μόνοι τους τη συζήτηση στη Novartis. Αυτοκτονία. Μου θύμισε ένα απίστευτο αυτογκόλ του Σπύρου Λιβαθηνού με ανάποδο ψαλίδι σε ένα παλαιό Παναθηναϊκός -Ολυμπιακός στη Λεωφόρο. Κάπως έτσι επιβεβαιώνονται όσοι λένε ότι ο Τσίπρας προσπαθεί μόνος του.
Που βρήκε τα ονόματα ο Τσίπρας;
Από τη χθεσινή συνεδρίαση κρατώ και την τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη καθώς μαζί με αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου τις θεωρώ ως τις μόνες ασφαλείς για να μπορέσει κάποιος να κάνει εκτίμηση του τι θα πει αύριο ο Πρωθυπουργός. Ο Υπουργός Επικρατείας χθες πίεσε πολύ τον Αλέξη Τσίπρα να αποκαλύψει πως στις 8/12 γνώριζε τα ονόματα των έξι στόχων της ΕΥΠ όταν δεν τα γνώριζε ούτε το Μαξίμου -αυτό υποστήριξε - , ούτε η ΑΔΑΕ , ούτε η Βουλή.
Παράλληλα τόνισε πως ο Τσίπρας «παραπλάνησε» τη Βουλή μεταφέροντας περιεχόμενο άλλο από αυτό της επιστολής Ράμμου αλλά και ότι αποκάλυψε προσωπικά δεδομένα των έξι χωρίς να τους ρωτήσει. Θεωρώ δεδομένο πως αύριο ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για ρυπαρό δίκτυο εντός της ΕΥΠ το οποίο αποκάλυπτε μυστικά στον Τσίπρα.
Καραμανλής -Σαμαράς
Χθες γράψαμε για τη δύσκολη θέση Καραμανλή -Σαμαρά μετά την πρόταση δυσπιστίας . Εύκολη -δύσκολη θεωρείται δεδομένο ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα , στην αυριανή ψηφοφορία αμφότεροι θα ψηφίσουν κανονικά καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας. Ο καραμανλικός Γιώργος Βλάχος μίλησε χθες από τους πρώτους με σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία .
Οριακή αυτοδυναμία
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές οι εταιρείες δημοσκοπήσεων άρχισαν να ασχολούνται με το σημαντικότερο ίσως στοιχείο των ερευνών. Αναγωγή δηλαδή του αποτελέσματος σε αριθμό εδρών. Όσο κι αν τα ποσοστά ευνοούν τη Νέα Δημοκρατία τα αποτελέσματα της Pulse για τον ΣΚΑΙ δεν είναι τόσο ευοίωνα για την αυτοδυναμία. Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Σύμφωνα με αυτά η Ν.Δ εξασφαλίζει οριακή αυτοδυναμία των 151 εδρών μόνο στο σενάριο που τα εκτός Βουλής κόμματα φτάσουν στο πολύ υψηλό 11,5%.
Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους , αν τελικά η περίφημη τροπολογία περάσει και το κόμμα Κασιδιάρη δεν λάβει μέρος στις εκλογές, τότε το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων δύσκολα θα ξεπεράσει το 10% στις δεύτερες εκλογές. Θυμίζω ότι με 10% εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα πρέπει να πιάσει 37,5% στις εκλογές ενισχυμένης αναλογικής για την οριακή αυτοδυναμία.
46 views0 comments
bottom of page