top of page

Ενισχύονται οι δείκτες αυτοδυναμίας και διπλών εκλογών. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Καλημέρα σας,

Ενισχύονται οι δείκτες της αυτοδυναμίας και διπλών εκλογών
Αποκαλυπτική ήταν η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ. Προσπερνώ τα στοιχεία των ποσοστών των κομμάτων , τα οποία ήταν κοντά σε όσα αναφέραμε και χθες. Το ενδιαφέρον είναι αλλού. Στα ποιοτικά της στοιχεία η δημοσκόπηση έδειξε ενίσχυση των δεικτών της αυτοδυναμίας και των διπλών εκλογών.
Εξηγούμαι. Οι πολίτες δείχνουν να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι με πολυκομματικής κυβερνήσεις σταθερότητα δεν υπάρχει. Εξ ου και στη δημοσκόπηση της Pulse μειώθηκε σαφώς το ποσοστό όσων υποστήριζαν ότι θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες. Το ποσοστό αυτών που επιθυμούν δεύτερες εκλογές μαζί με όσους λένε ας γίνει μια υποτυπώδης προσπάθεια αλλιώς δεύτερες εκλογές είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από όσους επιθυμούν σοβαρή προσπάθεια για κυβέρνηση απλής αναλογικής
Πιέζεται το ΠΑΣΟΚ
Η ενίσχυση των δεικτών της αυτοδυναμίας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την πίεση που δέχεται τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσωπικά. Στην αναγωγή το ΠΑΣΟΚ έφτασε μόλις στο 9,5% ενώ ακόμα και στο πιο θετικό για αυτό σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων φτάνει το πολύ στο 11%. Θυμίζω ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέτουν ως στόχο το 12% για να μπουν σε συζητήσεις συγκυβέρνησης.
Νέο πρόγραμμα
Η Νέα Δημοκρατία σήμερα ανακοινώνει το προεκλογικό της πρόγραμμα . Ο Πρωθυπουργός χθες στον Alpha έδωσε μια πρώτη εικόνα του πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει. Μεταξύ άλλων:
- Νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά μία μονάδα
- Αύξηση αφορολόγητου κατά επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε παιδί σε οικογένειες.
-Μείωση έμμεσων φόρων
- Κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος τετραετίας
- Ανανέωση στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» με 10.000 νέα σπίτια
Κυβέρνηση ανοχής
Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε χθες θέμα κυβέρνησης ανοχής. Η δημοσκόπηση της Pulse δεν τον ευνοεί. Η αναγωγή των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ , ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 φτάνει στο καλύτερο σενάριο στο 147. Διαβάστε σήμερα στα ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ στο πεδίο News & Analysis τι εστί κυβέρνηση ανοχής και γιατί είναι δύσκολη η επίτευξή της.
Θνησιγενές
Υπάρχει μια μικρή -προς το παρόν- ομάδα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν βλέπει και εντελώς αρνητικά το ενδεχόμενο μιας τρικομματικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ - ΜέΡΑ25 . Το σκεπτικό τους είναι ότι το σχήμα ακόμα κι αν σχηματιστεί θα είναι θνησιγενές με διάρκεια ζωής το πολύ τεσσάρων -πέντε μηνών. Η ίδια λογική λέει ότι θα πέσει με κρότο και στις αμέσως επόμενες εκλογές τα ποσοστά της Ν.Δ θα εκτιναχθούν. Ξεχνούν όμως μια σημαντική λεπτομέρεια. Αν θα υπάρχει χώρα έπειτα.
Με τηλεοπτική εκπομπή ο Μυλωνάκης
Κάθε μέρα που περνά η κρίση στην Ελληνική Λύση βαθαίνει. Χθες ο Αντώνης Μυλωνάκης κλιμάκωσε τη σοβαρότητα των κατηγοριών κατά Βελόπουλου με καταγγελίες για μαύρο χρήμα από τις εισφορές των βουλευτών. Οι πληροφορίες για τον Μυλωνάκη λένε ότι πιθανότατα δεν θα κατέλθει υποψήφιος με κανένα κόμμα αλλά θα βρει τηλεοπτικό βήμα, πιθανότατα μέσω εκπομπής όπως και παλιότερα για να εξαπολύει μύδρους κατά του Βελόπουλου.
Δεν ξέρω τι θα γίνει με την Ελληνική Λύση. Η αλήθεια είναι ότι οι μετρήσεις ελάχιστα έχουν πιάσει την κατάσταση μετά την κρίση. Αρκετοί δημοσκόποι πάντως αρχίζουν δειλά δειλά να μιλάνε για την πιθανότητα πεντακομματικής Βουλής. Δεν είναι αμελητέο. Τυχόν πεντακομματική Βουλή στις εκλογές του Ιουλίου σημαίνει ακόμα χαμηλότερα τον πήχη της αυτοδυναμίας.
Εκπνέει η προθεσμία
Σήμερα τα μεσάνυχτα θα γνωρίζουμε ποιοι θα δηλώσουν κάθοδο στις εκλογές. Στις 12 το βράδυ εκπνέει η προθεσμία για τα κόμματα προκειμένου να καταθέσουν όνομα και έμβλημα. Εκεί θα απαντηθεί οριστικά και το τι μέλλει γενέσθαι με Κανελλόπουλο -Κασιδιάρη. Οι πληροφορίες χθες έλεγαν ότι τελικά ο Κασιδιάρης θα κατεβάσει κανονικά τους Έλληνες γνωρίζοντας ότι θα αποκλειστεί.

Εκρηκτικό κλίμα
Πριν από δύο εβδομάδες η στήλη είχε απευθύνει προτροπή προς τηλεοπτικούς παρουσιαστές να έχουν στο ίδιο πάνελ Γιώργο Βλάχο και Ευάγγελο Αντώναρο. Χθες ο Νίκος Χατζηνικολάου τους έβγαλε στον ANT1. Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι το κλίμα πίσω από τις κάμερες ήταν εκρηκτικό.
70 views0 comments
bottom of page