top of page

Ο ρόλος της υπηρεσιακής και η παραμονή Κοντογεώργη-Κουτνατζή. Τα χαμόγελα λόγω Moody’s

Καλημέρα σας.
Υπηρεσιακή
Ορκίστηκε χθες η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Σαρμά. Μολονότι υπηρεσιακή οι Υπουργοί έχουν όλες τις εξουσίες που απορρέουν από το Σύνταγμα και τον νόμο. Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως χθες ότι μόνος στόχος θα είναι η εφαρμογή του νόμου, η διεξαγωγή των εκλογών και τίποτα παραπάνω.
Συνεχίζουν κανονικά Κοντογεώργης και Κουτνατζής
Παρά ταύτα ο Κ.Μητσοτάκης άφησε στον κ. Σαρμά μια επιστολή «υποχρεώσεων» της χώρας κυρίως απέναντι στους θεσμούς αλλά και τις εκκρεμότητες της αντιπυρικής περιόδου. Η κυβέρνηση μπορεί να αποχώρησε χθες στο πολιτικό της σκέλος από το Μαξίμου ωστόσο όπως μαθαίνω ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων κ. Στέλιος Κουτνατζής συνεχίζουν κανονικά στη θέση τους προκειμένου να βοηθήσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο της.
Χαμόγελα
Χαμόγελα στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας -η κυβέρνηση πλέον άλλαξε- σκόρπισε χθες η εκτίμηση της Moody’s πως η Ελλάδα θα επιτύχει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου, υπολογίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025 από το 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022. Δεν είναι και λίγο να λέει ένας τεράστιος οίκος σαν τη Moody’s ότι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης επιδρά θετικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.
Το πεπρωμένο
«Πάμε για να νικήσουμε» είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Να κοιτάει πίσω του το ΠΑΣΟΚ ή να κοιτάζει έστω και ουτοπικά τη Ν.Δ για να δείξει ότι παραμένει κόμμα εξουσίας. Εκτιμώ ότι ο Τσίπρας θα συναντήσει τελικά το πεπρωμένο του στο δρόμο που διαλέγει για να το αποφύγει. Πως να πιστέψει ο ψηφοφόρος έναν αρχηγό που λέει πάμε να κερδίσουμε ενώ είναι 20 μονάδες πίσω;
Κυβερνησιμότητα
Αντιθέτως, στο ΠΑΣΟΚ -τουλάχιστον οι βουλευτές του- συμπεριφέρονται πιο ρεαλιστικά. Μετά την Κατερίνα Μπατζελή και η Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε ότι αν χρειαστεί προφανώς και το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ για να κυβερνηθεί η χώρα έστω και με άλλο Πρωθυπουργό. Την ώρα που η Ν.Δ επικαλείται σενάρια αναταραχής λόγω πιθανής μη αυτοδυναμίας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ως η υπεύθυνη δύναμη που θα εξασφαλίσει κυβερνησιμότητα. Έξυπνο.
Έγραψα τουλάχιστον οι βουλευτές του γιατί ο Πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης χθες στον ΑΝΤ1 απέκλεισε κάθε σενάριο συνεργασίας ακόμα κι αν στη Ν.Δ λείπουν 2-3 βουλευτές για το 151. Νωρίς άρχισαν τα όργανα και η διάσταση απόψεων.
Ενδιαφέρεται
Πληροφορούμαι ότι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε μετά το όχι και τόσο καλό για τον ίδιο -εξελέγη τρίτος και τελευταίος στη Β’Πειραιώς- να διερευνήσει την πιθανότητα να είναι ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Αττικής. Οι πληροφορίες λένε ότι η Πειραιώς δεν είναι και σίγουρη ότι θέλει να στηρίξει Πατούλη έπειτα από κάποιες μετρήσεις που έλαβε και ο Μαρκόπουλος έτρεξε μέσω ιστορικού προσώπου της Ν.Δ να εκδηλώσει ενδιαφέρον.
38 views0 comments
bottom of page