top of page

Ο νόμος για τις εξωχώριες εταιρείες. Η επιτροπή ελέγχου της Βουλής και η παράλυση λόγω whatsappΑπό το 2018 δήλωνε τις εταιρείες ο Πάτσης

 

Καλημέρα σας,


Αυτό που συνέβη με την περίπτωση του πρώην πλέον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Πάτση δεν έχει προηγούμενο. Όπως προκύπτει από τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής του κατάστασης , ο βουλευτής Γρεβενών από την πρώτη μέρα που μπήκε στη Βουλή δήλωνε την παρανομία του . Αναφέρομαι στη συμμετοχή του σε τρεις εταιρείες με έδρα ξένη χώρα, συγκεκριμένα την Κύπρο, κάτι το οποίο ρητώς απαγορεύεται από τον νόμο. Και δεν ασχολήθηκε κανείς. 

 

Ακόμα και τώρα να μπει κανείς στην ιστοσελίδα της Βουλής θα δει δήλωση για τη χρήση του 2018, του 2019 και του 2020 με τις τρεις κυπριακές εταιρείες να αναγράφονται κανονικά στο πόθεν έσχες του. Και υπάρχει κι άλλη μία της συζύγου του με έδρα τη Μ.Βρετανία. Αλήθεια η επιτροπή πόθεν έσχες , η οποία κοστίζει και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τι ακριβώς ελέγχει;

 

 

Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης

Η συμμετοχή βουλευτή σε εταιρεία που έχει έδρα την αλλοδαπή επισύρει βαρύτατες ποινές. Όχι όμως και έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η  κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Δεν είναι και ήπια ποινή.

 

Παρ’ ολίγον τετ α τετ Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη

 

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου και σχεδόν την ώρα που θα τελείται η δοξολογία για τον πολιούχο  της πόλης στη Θεσσαλονίκη , ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου . Δεν ξέρω ποια σύμπτωση τα έφερε έτσι ώστε ο Πρωθυπουργός να μην πάει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όμως θα βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Αν ο Πρωθυπουργός έδινε το «παρών» θα ήταν η πρώτη -τουλάχιστον δημόσια- κοινή  εμφάνιση των δύο μετά τα γεγονότα των υποκλοπών. Όπως αντιλαμβάνεστε οργίασαν οι κακές γλώσσες ότι γι’αυτό δεν ανέβηκε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. 

 

Πλούσια ατζέντα στο Υπουργικό 

Σε κάθε περίπτωση το υπουργικό συμβούλιο -ούτε ένας Δημήτρης , ούτε μια Δήμητρα στη σύνθεσή του-  θα συνεδριάσει στις 12 με πολλά θέματα στην ατζέντα. Ξεχώρισα την εισήγηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και την παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη του νομοσχεδίου για τη στεγαστική πολιτική. Έχει και Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, έχει και οικονομικά ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης , έχει και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

 

 

 

Παρέλυσε η κυβέρνηση 

Η πτώση του whatsapp χθες είχε οδυνηρές συνέπειες για την κυβέρνηση. Σχεδόν παρέλυσε το σύστημα καθώς τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη έχουν αποφασίσει να συνομιλούν μεταξύ τους αλλά και με τους συνεργάτες τους μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής. Μέχρι που κάποιοι έφτασαν στο σημείο να σηκώσουν σταθερό τηλέφωνο για να συνομιλήσουν. Για τέτοιο ξεπεσμό μιλάμε. 

 

Νέα δημοσκόπηση

Νέα δημοσκόπηση χθες από τη MARC για τον ΑΝΤ1 . Η κατάσταση δείχνει να παγιώνεται καθώς όλοι κινήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με την προηγούμενη δημοσκόπηση της προηγούμενης εταιρείας.  Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψαν αμελητέες απώλειες του 0,4% με τη συνολική διαφορά να παραμένει στο 8,7% ( 32,4% έναντι 23,7%).  

 

***

Αυτό που επίσης δείχνει να παγιώνεται είναι το υψηλό ποσοστό στο οποίο θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία. Κι όσο κι αν ακούγεται παράδοξο προκαλεί έναν μικρό φόβο στους επιτελείς του Μαξίμου. Ο φόβος είναι ο εξής: Αν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο υψηλό που μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση άνω των 155 βουλευτών από την απλή αναλογική τότε υπάρχει ενδεχόμενο η έξωθεν πίεση για να γίνει κυβέρνηση και να μη χαθεί άλλος χρόνος με δεύτερες  εκλογές θα είναι μεγάλη. Θα το θέλει η αγορά, θα το θέλουν κι άλλοι. 


91 views0 comments
bottom of page