top of page

Οι πρώτες εκτιμήσεις ΕΛΣΤΑΤ. Οι «γαλάζιοι» στο βιβλίο Βενιζέλου και η κατσάδα Μαξίμου στο Υπ.Υγείας
Άρδην αλλαγή του εκλογικού χάρτη  


Καλημέρα σας,

Στο Υπουργείο Εσωτερικών άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής. Αν αυτά επιβεβαιωθούν  τότε στην περιφέρεια  θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ. Εξηγούμαι. Τα οριστικά αποτελέσματα η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται στο τέλος του χρόνου θα είναι αυτά που θα καθορίσουν και την κατανομή των εδρών σε όλη τη χώρα. Η πρώτη εικόνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει πως σε σχέση με το 2011 πέραν της μείωσης του πληθυσμού καταγράφεται και μετακίνηση σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

 

Κοινοβούλιο Αθηνών και Θεσσαλονίκης

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε οι νομοί της περιφέρειας θα χάσουν μεγάλο αριθμό βουλευτών , τον οποίον αναπόφευκτα θα κερδίσουν οι περιφέρειες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και μεγάλων αστικών κέντρων όπως π.χ η Αχαΐα , το Ηράκλειο κλπ . Ο φόβος ενός Κοινοβουλίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο οποίο η περιφέρεια θα υποεκπροσωπείται είναι πολύ μεγάλος. Αν και ακόμα είναι αρκετά νωρίς αυτές που φαίνεται ότι θα την πληρώσουν είναι πενταεδρικές, τετραεδρικές και τριεδρικές περιφέρειες , οι περισσότερες εκ των οποίων θα χάσουν τουλάχιστον έναν βουλευτή. 

 

 

Την ίδια ώρα μεγάλες αλλαγές θα επιφέρει και η εσωτερική μετακίνηση πληθυσμών στους νομούς. Με τις τεράστιες μετακινήσεις προς το αστικό κέντρο κάθε περιφέρειας δεν θα μιλάμε για βουλευτές του νομού αλλά για βουλευτές της πρωτεύουσας κάθε νομού . 

 

 

 

Let’s discuss about Grexit


Χθες το βράδυ , στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο «Εκδοχές Πολέμου». Από τα πολλά ενδιαφέροντα της βραδιάς η αφήγηση του Γιώργου Ζανιά , τότε Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ημίφως του δευτέρου υπογείου του ξενοδοχείου Μόνοπολ στο Βρότσλαβ στις 16 Σεπτεμβρίου του 2011. 

 

***

Σύμφωνα με τον Ζανιά ο Σόιμπλε δεν άφησε πολλά περιθώρια και η πρώτη του κουβέντα ήταν “Let’stalk about the exit of Greece from euro”. O Βενιζέλος απέρριψε άμεσα το σενάριο λέγοντας ότι δεν θα οδηγήσει τον λαό στη δυστυχία και όταν ο Σόιμπλε τον ρώτησε αν θέλει να απευθυνθεί και στον Πρωθυπουργό ο Βενιζέλος το ξέκοψε λέγοντας ότι εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση και το σενάριο απορρίπτεται. 

 

 

***

Παρά την απόρριψη του σεναρίου και τους δύο τους έζωσαν τα φίδια καθώς γνώριζαν ότι συνήθως οι προτάσεις Σόιμπλε μετά από λίγο καιρό γίνονταν και επίσημες προτάσεις της Ε.Ε . Εκεί ο Ζανιάς περιέγραψε σκηνή από ταινία. Καθώς άρχισαν να ανεβαίνουν προς το ισόγειο πέρασαν μέσα από τις αντιπροσωπείες των υπολοίπων χωρών που γλεντούσαν για την πολωνική προεδρία και βρήκαν ένα απόμερο μπαρ στο οποίο ήταν μόνο ο μπάρμαν. Κάντε το εικόνα. 27 αποστολές να τρώνε και να πίνουν και σε ένα σκοτεινό απόμερο μπαρ ο Βενιζέλος με τον Ζανιά να προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ. 

 

 


 

Γαλάζια πλειοψηφία

 

Το δεύτερο ενδιαφέρον που κατέγραψα από την εκδήλωση ήταν η συντριπτική πλειοψηφία Νεοδημοκρατών έναντι των Πασόκων στο ακροατήριο. Σαμαράς, Τασούλας, Αβραμόπουλος, Βαρβιτσιώτης, Χατζηδάκης, Πιπιλή και πλήθος άλλων «γαλάζιων» βουλευτών  ήταν στην πρώτη σειρά. Τι είδα από ΠΑΣΟΚ; Τη Διαμαντοπούλου , τον Μανιάτη , τον Γρηγοράκο και την Κεφαλίδου. 

 

Σας μεταφέρω αυτολεξεί τι μου είπε «γαλάζιος», ο οποίος έδωσε το «παρών»: «Εμεις υπηρετήσαμε στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου που μας ένωσε ουσιαστικά πολιτικά αλλά και ψυχικά. Εγώ τρέφω στον Βενιζελο πολύ μεγάλη εκτίμηση. Για το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρω». Το κρατώ για το μέλλον. 


Χέρι Μαξίμου στο Υπουργείο Υγείας

Σε μια από τις πρόσφατες διυπουργικές συνάξεις στο Μέγαρο Μαξίμου , το επιτελικό κράτος έβαλε άγριο χέρι στο Υπουργείο Υγείας. Αφορμή υπήρξε η τεράστια καθυστέρηση στον διορισμό ιατρικού προσωπικού, ζήτημα το οποίο δεν την καίει την κυβέρνηση. Ποιος «τα άκουσε» δεν μου είπαν , αλλά κρίνοντας από το ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην αναπληρωτή Υπουργό δεν θέλει και πολλή σκέψη. 

 
90 views0 comments
bottom of page