top of page

Τουρκική πρόκληση αναμένει η Αθήνα. Το υπουργικό και η οργή του Μαξίμου για την κατάσταση στο ΠαίδωνΒαριά κλιμάκωση από την Τουρκία

 

Καλημέρα σας,


Η κλήτευση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα χθες στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνει επί της ουσίας διάβημα διαμαρτυρίας για την πρόσφατη «ανάπτυξη» τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο ήταν για την Αθήνα αναμενόμενη για όποιον παρακολουθεί την τουρκική ρητορική. Αυτό που δεν έχει προηγούμενο είναι ότι σημείωμα διαμαρτυρίας εστάλη και στην πρεσβεία των ΗΠΑ για την «ανάπτυξη» αμερικανικών οχημάτων.

Τι σχεδιάζει η Τουρκία

Η φιλοκυβερνητική Σαμπάχ σε ρεπορτάζ της χθες το απόγευμα έγραψε πως ο Πρόεδρος Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας. Πρώτο θέμα χθες σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ ήταν «η ελληνική προβοκάτσια στο Αιγαίο». Έμπειροι αναλυτές τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι τα όσα έγιναν χθες είναι απλώς δηλωτικά της πρόθεσης για περαιτέρω κλιμάκωση.

Κι επειδή το πρόβλημα της Τουρκίας είναι η στρατικοποίηση των νησιών στην Αθήνα πέραν της αύξησης των μεταναστευτικών ροών ετοιμάζονται για τα πάντα. Ακόμα και για απόπειρα της Τουρκίας να αποκλείσει κάποιο ελληνικό νησί για να εμποδίσει την αποβίβαση της φρουράς.

Υπουργικό στη σκιά Ερντογάν

Με βάση τα παραπάνω η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα διεξαχθεί στη σκιά των χθεσινών δηλώσεων του Ερντογάν και των κινήσεων της Τουρκίας. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει on cameraαπάντηση από τον Πρωθυπουργό. Κατά τα λοιπά το υπουργικό θα ασχοληθεί με τον σχεδιασμό των Υπουργείων αλλά και την ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον προγραμματισμό Ανθρωπίνου Δυναμικού το 2023. Με το 2023 να είναι εκλογική χρονιά δεν πιστεύω να περιμένει κανένας να ανακοινωθεί μείωση προσλήψεων.

Νέες δημοσκοπήσεις

Δύο νέες δημοσκοπήσεις είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Marc για ΑΝΤ1 και ALCO για τον ALPHA. Αφήνω λίγο στην άκρη τα απολύτως αριθμητικά και πάω στα ποιοτικά. Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει δύναμη παραπάνω από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επίσης αυξάνει. Ο δικομματισμός παραμένει ισχυρός και ενισχύεται. Κι όταν αυτό γίνεται σε περίοδο που οι εκλογές είναι ακόμα μακριά τα πράγματα είναι δύσκολα για τους μικρούς.

Στη σύγκριση μεταξύ των δύο ο Μητσοτάκης παραμένει πιο πειστικός από τον Τσίπρα. Κρατώ όμως και κάτι άλλο που είπε ο Θωμάς Γεράκης της MARC και το κρατώ διότι το χαρακτήρισε πρωτοφανές. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι σε δημοσκοπικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία προηγείται αδιαλείπτως από τον Ιανουάριο του 2016. Κοντά επτά χρόνια δηλαδή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως επιμένουν. Με τέτοια δημοσκοπικά ποσοστά η αυτοδυναμία και μάλιστα άνετη στη δεύτερη κάλπη δεν είναι όνειρο. Θυμίζω ότι με τον εκλογικό νόμο μετά την απλή αναλογική , με ένα ποσοστό 39% το μπόνους θα φτάσει τις 48 έδρες. Κοντά στο σημερινό 50 δηλαδή.

Οργή του Μαξίμου για Παίδων

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είδαν και με πολύ καλό μάτι τα όσα συμβαίνουν στο Παίδων. Κι όταν αναφέρομαι στο Μέγαρο Μαξίμου εννοώ πολύ ψηλά. Υπήρξε άμεση επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην οποία μεταφέρθηκε και το κλίμα οργής αλλά και η εντολή να βρεθεί λύση άμεσα. Ανεξαρτήτως του ποιας αρμοδιότητα είναι τα νοσοκομεία.

Μίνα εδώ , Μίνα εκεί

Μιας και αναφέρθηκα στο Υπουργείο Υγείας να σας πω ότι η τελική απόφαση για το αν η αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα θα είναι στα εθνικά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ή αν θα τραβήξει για Ευρωβουλή δεν έχει ληφθεί. Το σκέφτεται η ίδια , το σκέφτονται και οι υπόλοιποι, εννοώ στο κόμμα. Χρόνος πολύς δεν υπάρχει. Αν πάντως μπει στα εθνικά ψηφοδέλτια στα βόρεια της Αθήνας θα είναι.
82 views0 comments
bottom of page