top of page

Πόρισμα σε μια εβδομάδα για Πάτση. Τα εκατ. ευρώ για τον έλεγχο των πόθεν έσχες και η δημοσκόπησηΣε μία εβδομάδα το πόρισμα για Πάτση

 

Καλημέρα σας,


Η «Πατσιάδα» συνεχίζεται και η Βουλή δείχνει να ξυπνά κατόπιν εορτής. Όπως πληροφορήθηκα χθες κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες Θανάσης Μπούρας ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή σε δύο ορκωτούς ελεγκτές να του φέρουν πόρισμα για την υπόθεση Πάτση μέσα σε μια εβδομάδα. 

 

 

3,1 εκατομμύρια ευρώ δίνει η Βουλή για έλεγχο των «πόθεν έσχες»

Το ζήτημα για τη Βουλή είναι μείζον. Και πολιτικό και νομικό και οικονομικό. Σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό η Βουλή θα δώσει σε ελεγκτικές εταιρείες ορκωτών 3,1 εκατομμύρια ευρώ για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, αιρετών και δικαστών, οι οποίοι υπάγονται στην αρμοδιότητά της. Συγχωρέστε με αγαπητέ Πρόεδρε Θανάση Μπούρα, αλλά αν είναι ο Τασούλας να δίνει 3,1 εκατομμύρια ευρώ στην επιτροπή και να γίνονται τέτοια λάθη καλύτερα να το κλείσετε το μαγαζί. 

 

*** 

Περιττό να σας πω ότι χθες ήταν πιο εύκολο να βρει κανείς τον Μπάιντεν στο τηλέφωνο παρά μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής.

 

 

Η ατάκα Μητσοτάκη για Πάτση

Χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην αναφερθεί στο θέμα Πάτση κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. Το έκανε όμως όταν έκλεισαν οι κάμερες. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υπόθεση, το ύφος του πρόδιδε ότι δεν το έχει πάρει καθόλου ελαφρά και είπε απευθυνόμενος στους Υπουργούς «Εμείς αυτά τα περιστατικά δεν τα σηκώνουμε και θα βγαίνουμε επιθετικά. Δεν είμαστε σαν άλλους οι οποίοι έχουν Υπουργούς στο ειδικό δικαστήριο και τους υπερασπίζονται». Κάποιοι πάντως ερμήνευσαν τη συγκεκριμένη ατάκα ως μήνυμα στους Υπουργούς ότι αν προκύψει κάτι δεν έχει πρόβλημα να «καθαρίσει» τον οποιονδήποτε και οποτεδήποτε.

 

*** 

Εκτός από την ατάκα Μητσοτάκη υπήρξε και μια άλλη ατάκα που χαλάρωσε κάπως το κλίμα. Όταν ο Κ.Χατζηδάκης παρουσίαζε το πρόγραμμα για την κοινωνική στέγη ετέθη το ερώτημα τι θα συμβεί αν κάποιος δεν πληρώσει το έστω ευνοϊκό δάνειο. «Ποιος θα κάνει τον πλειστηριασμό; Το κράτος ή η τράπεζα;» ρώτησε. Οπότε πετάγεται άλλος Υπουργός και λέει το αμίμητο: «Ο Πάτσης». 

 

 

***

Ένας στους δύο θέλει αυτοδυναμία

Υπήρξε ένα ποιοτικό στοιχείο στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ , το  οποίο προκάλεσε μια μικρή χαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν ένας στους δύο επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση . Κατά τους έμπειρους αναλυτές κι εκλογολόγους το στοιχείο αυτό μετρά καθοριστικά στη στάση που θα κρατήσουν οι αναποφάσιστοι την ώρα που θα πηγαίνουν στην κάλπη. Και συνήθως αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος καταλήγει να ψηφίσει αυτόν που προηγείται στην παράσταση νίκης. 

 

Το καλάθι του νοικοκυριού

Κατώτερη των προσδοκιών ήταν τελικά η τροπολογία για το καλάθι του νοικοκυριού που ψηφίστηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή. Σε επίπεδο υποχρεωτικότητας αφορά μόνο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ και όχι στα μίνι μάρκετ της γειτονιάς. Από εκεί και πέρα όποιος διαβάσει το κείμενο καταλαβαίνει ότι αυτό που λέει η τροπολογία είναι πως συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να προσφέρονται σε τιμή φθηνότερη από άλλα ομοειδή. Ούτε πόση θα είναι η τιμή ορίζει, ούτε κάποιο πλαφόν θέτει. 
113 views0 comments
bottom of page