top of page

Τι αναζητά ο Τσίπρας με την αποπομπή Πολάκη; Η ΕΔΕ που διατάζει ο Πλεύρης

Καλημέρα σας,

Ο Τσίπρας κοιτάζει στο κέντρο
Η απόφαση του Τσίπρα για απένταξη του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει και την απόφασή του για μετάβαση του κόμματος σε άλλη φάση. Ο Τσίπρας αφήνει πίσω την Αριστερά , κοιτάζει ξεκάθαρα όχι μόνο προς το κέντρο αλλά και προς το μετριοπαθές κοινό. Και το δείχνει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστό αναποφάσιστων το οποίο κυμαίνεται από 12%-15% . Πρόκειται για τεράστιο ποσοστό το οποίο μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.
Αφήνοντας τον Πολάκη στα ψηφοδέλτια ο Τσίπρας γνώριζε ότι από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων δεν θα έπαιρνε το παραμικρό ποσοστό. Επί της ουσίας , αν αυτό επιβεβαιωνόταν θα ισοδυναμούσε με πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Εκεί που έφτασαν τα πράγματα με τον Πολάκη η όποια απόφαση του Τσίπρα ήταν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Η απένταξη Πολάκη από τα ψηφοδέλτια είναι δεδομένο πως ηχεί καλά στα αυτιά μετριοπαθών ψηφοφόρων. Την ίδια ώρα όμως προκαλεί εσωτερική γκρίνια και πιθανώς αποχωρήσεις ψηφοφόρων . Τα περί συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα λαμβάνω υπ’όψιν. Ο Πολάκης κουβαλούσε και προσωπικούς ψηφοφόρους οι οποίοι όσο εύκολα θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ μόνο γι’αυτόν τόσο εύκολα μπορούν να ψάξουν άλλους πιο αντισυστημικούς προορισμούς.
Όμηρος του εαυτού του
Η ιστορία Πολάκη δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέστη όμηρος του εαυτού του. Ποτέ δεν ήθελε να συγκρουστεί ούτε με τον Πολάκη ούτε και με κανέναν άλλον στο κόμμα. Ειδικά όμως στον Πολάκη η ανοχή που επέδειξε στη συμπεριφορά του ήταν και παραμένει πρωτοφανής. Η ανοχή προκάλεσε και την ομηρία. Και του κάνει κακό. Γιατί οι αναποφάσιστοι εκτός από τον νικητή συνήθως επιλέγουν και το πρόσωπο που εμπνέει σιγουριά, σταθερότητα, αποφασιστικότητα και ηγετικές ικανότητες. Εδώ κλείνουμε τρεις μέρες κρίσης Πολάκη και ο Τσίπρας δεν έχει εμφανιστεί να πάρει κεφάλια. Η δε διαρροή μέσω πηγών μένει ασχολίαστη.
Αβέβαιη η διαγραφή του
Το ότι ο Πολάκης βγαίνει εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι θα διαγραφεί και από το κόμμα. Γενικώς μετά από το Συνέδριο ποτέ δεν έχει ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία διαγραφής. Χθες μάλιστα κορυφαίοι του κόμματος φρόντισαν να στείλουν σχετικά μηνύματα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπαν «ε όχι και διαγραφή», ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης χρησιμοποίησε ανάρτηση Πολάκη για να εκδώσει ανακοίνωση κατά της Σοφίας Νικολάου. Δεν παίρνω κι όρκο ότι θα διαγραφεί.
ΕΔΕ Πλεύρη κατά πολακικού
Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να πέσει κάτω τίποτα γύρω από τον πολακισμό. Ενδεικτικό παράδειγμα η ΕΔΕ που πληροφορούμαι ότι θα παραγγείλει σήμερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά στελέχους του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Πελοποννήσου επειδή κάτω από την ανάρτηση Πολάκη σχολίασε « Μισές δουλειές έκανες ρε Μήτσο». Στο Υπουργείο θεώρησαν ότι η αναφορά στον Μήτσο ήταν προφανές ότι αφορούσε στον Κουφοντίνα και προέτρεπε σε άλλες πράξεις.
Άδεια δυσμενών συνθηκών
Όσο στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με τον Πολάκη , ο Βορίδης ενδυναμώνει τη σχέση της κυβέρνησης με το δημόσιο . Με τροπολογία , η οποία θα ψηφιστεί σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται επιπλέον άδεια δύο ημερών . Άδεια δυσμενών συνθηκών διάρκειας μέχρι και δύο ημερών σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία και εφόσον δεν έχει εκδοθεί σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων. Το καλύτερο; Με αναδρομική ισχύ από 1/1/2023. Μην απορούν μετά κάποιοι που ο Βορίδης είναι στα μέλια με την ΑΔΕΔΥ.
***
Στα πιο σοβαρά της ίδιας τροπολογίας ο Άρειος Πάγος έχει μια ακόμα ημέρα περιθώριο για να κρίνει επί της ανακήρυξης ψηφοδελτίων. Επί της ουσίας μία ημέρα ακόμα για να κρίνει ευχερέστερα αν θα δώσει άδεια στο κόμμα Κασιδιάρη. Σε διαδικαστικό επίπεδο δεν αλλάζει κάτι ως προς τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
48 views0 comments
bottom of page