Το δύσκολο κοινό για τη Ν.Δ. Η δυσκολία της διαγραφής Λοβέρδου και o "γαλάζιος" σασμός στη Βοιωτία
Καλημέρα σας,
Το δύσκολο κοινό
Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έφτασαν χθες δείχνουν μια κάποια αναπλήρωση των απωλειών μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Υποστηρίζουν αυτό στο οποίο επιμένουμε κι εμείς από την πρώτη ημέρα , ότι πιο αξιόπιστη εικόνα θα υπάρξει από εβδομάδα. Ένα ποιοτικό στοιχείο όμως το οποίο έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Ν.Δ δεν είχε την παραμικρή φθορά στα κοινά 55+,ενώ αντιθέτως στις ηλικίες 17-55 ήταν η μεγάλη φθορά , η οποία έφτασε μέχρι και το -10%. Αυτά την πρώτη εβδομάδα μετά τα Τέμπη. Οι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και δη στους 40-55 φθορά θα υπάρξει.
Στροφή δεξιά.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσα και το επιχείρημα ότι το πρόβλημα για τη Ν.Δ είναι στα δεξιά και όχι στο Κέντρο. Θεωρούν κάποιοι ότι για τους κεντρώους και τους μετριοπαθείς οι οποίοι έχουν μετακινηθεί στην αδιευκρίνιστη ψήφο θα γίνουν κινήσεις οι οποίες θα τους πείσουν ότι πρέπει να ψηφίσουν Ν.Δ. Οι δεξιοί είναι που δεν επιστρέφουν με τίποτα. Σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση ασχολήθηκαν ακόμα και με το τεράστιο ποσοστό τηλεθέασης της στρατιωτικής παρέλασης που έφτασε στο 49,8%.Δεν αποκλείω μικρή στροφή δεξιά.
Τι δυσκολεύει τη διαγραφή Λοβέρδου
Στο ΠΑΣΟΚ πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να δουν τον Ανδρέα Λοβέρδο να διαγράφεται. Ειδικά μετά τη νέα ευθεία πρόκληση που απηύθυνε χθες προς τον Ανδρουλάκη μέσω ΣΚΑΙ ότι «εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται». Η αλήθεια είναι με το μέρος του Λοβέρδου. Εξ ου και παίζει λίγο εκ του ασφαλούς. Λίγες ημέρες πριν από τη διάλυση της Βουλής η διαγραφή του οποιουδήποτε είναι ρίσκο. Πολύ δε περισσότερο αν μιλάμε για τον άνθρωπο ο οποίος το 2019 σε σύνολο 18.615 ψήφων στο ΠΑΣΟΚ στα Βόρεια της Β΄Αθηνών είχε πάρει 9.946 ψήφους.
Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη διαγραφή Λοβέρδου θα έστελνε κόσμο στη Ν.Δ από την πρώτη κάλπη.
***
Αν κάτι πάντως έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από το non paper του ΠΑΣΟΚ χθες, ήταν η αναφορά όχι μόνο σε θεσμική αλλά και σε προγραμματική σύγκρουση με τον Μητσοτάκη. Πόσο εύκολη είναι η συγκυβέρνηση με κάποιον με τον οποίον βρίσκεσαι σε προγραμματική σύγκρουση; Κατά κάποιους αναλυτές ο Ανδρουλάκης ενώ κατάφερε να επιβάλλει συζήτηση συνεργασιών στην ατζέντα , τώρα τις πυροδοτεί ο ίδιος.
Σασμός στη Βοιωτία
Την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησε στα social media μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζονταν το μέλος του Δ.Σ του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Καράμπελας, ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ Ανδρέας Κουτσούμπας , ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Κεφαλογιάννης. Με δεδομένο ότι ήταν γνωστή η έχθρα του πρώτου με τον δεύτερο από την εποχή που ο Καράμπελας πολιτευόταν με τη Ν.Δ το έψαξα και έμαθα ότι με τη μεσολάβηση Κεφαλογιάννη και τη βούλα Καραμανλή επήλθε πολιτικός σασμός ανάμεσα στους δύο. Ο Καράμπελας έχει αποφασίσει να μην πολιτευτεί σε αυτή τη μάχη και να στηρίξει Κουτσούμπα, με τον δεύτερο να τον στηρίζει όταν αποσυρθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στη Βουλή
Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή. Δύο μόλις μήνες μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του να αποχωρεί από τις ψηφοφορίες στη Βουλή για να μη νομιμοποιεί την «εκτροπή Μητσοτάκη, ήρθε η ώρα να τη νομιμοποιήσει ξανά. Οι πληροφορίες λένε ότι αρχής γενομένης την Πέμπτη στο νομοσχέδιο με τα μέτρα υπέρ των τραυματιών και των συγγενών θυμάτων στα Τέμπηο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει ξανά στις ψηφοφορίες. Ομολογία θεσμικού λάθους ή συνειδητοποίηση ότι ο ακτιβισμός δεν προσέφερε το παραμικρό;
Παρέμβαση Μαξίμου
Υπήρξε παρέμβαση Μαξίμου στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο κορυφαίους Υπουργούς καθώς έφτασε η πληροφορία ότι αμφότεροι τροφοδοτούσαν τον τύπο με πληροφορίες ο ένας κατά του άλλου. Το μήνυμα ήταν σαφές και αυστηρό. «Κόψτε και οι δύο».