top of page

Απέτυχε πριν εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος των αποδήμων. Tα ακραία σενάρια για τα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑΚαλημέρα σας,
Περίσσεψε η υποκρισία για τον αντικαπνιστικό νόμο
Ελλείψει επικαιρότητας και μιας και οι παρακολουθήσεις δεν πουλάνε πλέον στα κόμματα αποφάσισαν να ασχοληθούν με το κάπνισμα και με τους αποδήμους. Όσον αφορά στο κάπνισμα η υπόθεση είναι παλιά και κρύβει πολλή υποκρισία . Οι έλεγχοι τις περισσότερες φορές έμειναν στη θεωρία και περιορίστηκαν στην ικανοποίηση επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων. Τα γράψαμε και χθες. Μια βόλτα από τη Βουλή, όπου από παντού αναδύεται η οσμή τσιγάρου είναι αρκετή για την επιτυχία του αντικαπνιστικού νόμου. Και φυσικά οι παραβάτες προέρχονται από όλα τα κόμματα.
Απέτυχε ο νόμος των αποδήμων
Στην κυβέρνηση τους πήρε λίγο καιρό να το συνειδητοποιήσουν -τρία χρόνια για την ακρίβεια – αλλά η αλήθεια είναι ότι ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων έχει ήδη αποτύχει πριν από την εφαρμογή του. Οι εγγραφές στην πλατφόρμα των αποδήμων είναι ελάχιστες, κάτω των 3.000. Και κάπως έτσι άρχισαν οι σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Εσωτερικών για αλλαγή του πλαισίου. Υπενθυμίζω ότι με το ισχύον πλαίσιο τα κόμματα θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον έναν απόδημο υποψήφιο στις τρεις πρώτες θέσεις του Επικρατείας του.
Μείζον πολιτικό ζήτημα
Μολονότι κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών επιμένουν ότι θέμα παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας δεν υφίσταται καθώς οι βουλευτές Επικρατείας εκπροσωπούν το σύνολο της Επικράτειας, θυμίζω ότι ήδη έχει ψηφιστεί ο περιοριστικός όρος πως οι απόδημοι υποψήφιοι θα πρέπει να προέρχονται από τους ειδικούς καταλόγους αποδήμων. Έτσι όπως πάει δηλαδή η πλατφόρμα 12 βουλευτές Επικρατείας θα αντιστοιχούν σε περίπου 10.000.000 εγγεγραμμένους εντός συνόρων και τρεις ακόμα θα εκλέγονται από το πολύ 10.000 αποδήμους. Κι αν δεν υπάρχει συνταγματικό ζήτημα , πολιτικό υπάρχει σίγουρα.
Ρίσκο η διάταξη για αλλαγή του νόμου
Οι σκέψεις για την αλλαγή του νόμου έλεγαν ότι θα μπει ένα κλιμακωτό όριο. Για παράδειγμα θα πρέπει να εγγραφούν τουλάχιστον 20.000 απόδημοι για να εκλεγεί ένας βουλευτής από τις τάξεις τους. Υπενθυμίζω ότι για να περάσει εκλογικός νόμους που αφορά στους αποδήμους απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι στη Βουλή για να ισχύσει. Δεν είναι όπως ο γενικός εκλογικός νόμος που θέλει 200 για να ισχύσει αμέσως ειδάλλως ισχύει στις μεθεπόμενες. Στους απόδημους απαιτούνται 200 ψήφοι αλλιώς δεν αλλάζει ο νόμος.
Με αυτά τα δεδομένα και με βάση την απροθυυμία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν , βλέπω στο τέλος το Μαξίμου να λέει ότι κάναμε μια σκέψη και την εγκαταλείψαμε. Μετά τα χθεσινά έχουν μειωθεί πολύ οι πιθανότητες να φτάσει κάτι στη Βουλή προς ψήφιση. Είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να φέρει διάταξη , η οποία και θα περιορίζει το όποιο δικαίωμα των αποδήμων και εν τέλει δεν θα περάσει κιόλας από τη Βουλή.
Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μαξίμου «βράζουν» και με τον γραμματέα Ελλήνων της Διασποράς της Ν.Δ Νίκο Θεοδωρόπουλο για τις πενιχρές επιδόσεις της πλατφόρμας.
Το μυστικό του νόμου
Ο νόμος περί αποδήμων πάντως κρύβει ένα μυστικό , το οποίο ενδεχομένως αποκαλύπτει ότι οι εκλογές δεν θα ανακοινωθούν τη μέρα που θα διαλυθεί η Βουλή. Ο νόμος λέει ότι απόδημοι που θα εγγραφούν στην πλατφόρμα σε χρονικό διάστηµα µικρότερο των 12 ηµερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για τις επόμενες εκλογές. Κατόπιν τούτου δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να δώσει ημερομημία εκλογών τουλάχιστον ένα εικοσαήμερο πριν από τη διάλυση της Βουλής προκειμένου να δώσει και ένα διάστημα 7-8 ημερών στους αποδήμους να εγγραφούν στους καταλόγους.
Ονόματα εκπλήξεις από ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων και οι πληροφορίες που βγαίνουν από την Κουμουνδούρου προλειαίνουν το έδαφος μιλώντας για ονόματα εκπλήξεις. Με δεδομένο ότι στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων και στη Βουλή τα τελευταία χρόνια έχουμε δει κάθε καρυδιάς καρύδι ως έκπληξη μπορεί να λογίζεται πλέον μόνο η μεταγραφή από άλλον πολιτικό χώρο.
Σε αυτό το πλαίσιο τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και το όνομα του Ανδρέα Ψυχάρη. Καλά διαβάσατε. Του πρώην βουλευτή της Ν.Δ και γιου του αείμνηστου Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος τόσα είχε ακούσει και υποστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η πληροφορία περισσότερο προήλθε από τους παλιούς του ανθυποψηφίους στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών παρά από τον ΣΥΡΙΖΑ.


40 views0 comments
bottom of page