top of page

Εκλογές στις 21 Μαΐου. Το σήμα Μητσοτάκη στους αποδήμους και οι διάλογοι στο Υπουργικό

Καλημέρα σας.
Εκλογές στις 21 Μαΐου
Ο Πρωθυπουργός χθες κήρυξε ημιεπισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ανακοινώνοντας την 21η Μαΐου 2023 ως την ημερομηνία των εκλογών. Για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας μέτρησαν τόσο οι πανελλαδικές οι οποίες αρχίζουν την 1η Ιουνίου οπότε η 28η Μαΐου θα πήγαινε πολύ κοντά με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να είχε σε σχέση με τα εκλογικά κέντρα όσο και η Σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία στις 11 και 12 Ιουλίου. Με τις δεύτερες εκλογές να έχουν διεξαχθεί στις 2 Ιουλίου εκτιμάται ότι μέχρι τις 11 του μήνα θα υπάρχει Πρωθυπουργός ακόμα κι αν δεν έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Ούτε ένας υπέρ 28ης
Από εκεί και πέρα στο παρασκήνιο, δεν υπήρξε ούτε ένας συνεργάτης του Πρωθυπουργού ο οποίος στο δίλλημα 21 ή 28 Μαΐου να υποστήριξε το σενάριο της 28ης. Λογικό. Διότι αν ο μη γένοιτο στις 26 συνέβαινε κάτι εφάμιλλο των Τεμπών κανένας δεν θα ήθελε να τον δείχνουν με το δάχτυλο ότι πρότεινε την 28η. Όσο το δυνατόν γρηγορότερα δηλαδή. Διαβάστε στα Μυστικά της Κάλπης στο News & Analysis το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των εκλογών.
Σήμα στους απόδημους
Γενικώς πάντως ήταν γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε νωρίτερα από τη διάλυση της Βουλής την ημερομηνία εκλογών και λόγω αποδήμων. Σύμφωνα με τον νόμο οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι κλείνουν 12 ημέρες πριν από τη διάλυση της Βουλής. Με τη χθεσινή του ανακοίνωση ο Πρωθυπουργός εκτός από την ημερομηνία των εκλογών έστειλε και μήνυμα στους αποδήμους ότι έχουν περίπου 15 ημέρες ακόμα για την εγγραφή τους.
Δεν το περίμεναν
Διέκρινα ψιλοταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω επικριτικού αφιερώματος σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας για την κατάσταση στην υγεία και ειδικότερα την εικόνα των νοσοκομείων . Από τον συγκεκριμένο σταθμό δεν το περίμεναν και χθες αναζητούσαν όλη μέρα να βρουν την αιτία.
Στα δεξιά το πρόβλημα της Ν.Δ
Χθες γράφαμε ότι οι επικεφαλής των εταιρειών μετρήσεων βρίσκουν μεγάλο πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας από το δεξιό της κομμάτι. Αυτό είναι που δεν επανασυσπειρώνεται. Οι πιο τολμηροί εκτιμούν ότι αν αυτό το κομμάτι δεν πειστεί να πάει στην κάλπη τότε δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Όπως το 2009 όταν όλοι έβλεπαν νίκη του Γιώργου Παπανδρέου έναντι του Καραμανλή με 4-5 μονάδες και η διαφορά εκτινάχθηκε στο 10,5% λόγω της αποχής των Νεοδημοκρατών.
Θέμα και στο Υπουργικό
Χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα. Ο Τ.Θεοδωρικάκος είπε ότι το πρόβλημα είναι η αποχή των Νεοδημοκρατών , ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συμφώνησε προτείνοντας τη δραστηριοποίηση παλαιών υποψηφίων. Προσέθεσε ότι κανένας δεν πρέπει να μιλάει για τις δεύτερες εκλογές και επεσήμανε την ανάγκη όχι μόνο σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οράματος. Μίλησαν ακόμα ο Μάκης Βορίδης ο οποίος πρότεινε ιδεολογική σύγκρουση, ο Θ.Σκυλακάκης και ο Κ. Χατζηδάκης. Αν κάτι προκάλεσε αίσθηση είναι ότι αν και σε διαφορετικές τάσεις όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη επαναπροσέλκυσης παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ
Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα οι δημοσκόποι βλέπουν ως αντίβαρο ότι σε αρκετό κόσμο θα μετρήσει και ο φόβος επιστροφής ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Το βρίσκουν ως στοιχείο στις μετρήσεις. Προφανώς και τα μαντάτα έχουν μεταφερθεί στο Μαξίμου. Γι’αυτό και χθες κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού ο Μητσοτάκης είπε στους Υπουργούς ότι η στρατηγική της Ν.Δ θα είναι η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, η σύγκριση, η ανάδειξη του τι σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας και η υπενθύμιση των κινδύνων από πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το άγνωστο ατύχημα
Χθες στη Βουλή διεξήχθη η συνεδρίαση ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει και μέτρα για τους σιδηροδρόμους. Ο πρόεδρος των Μηχανοδηγών αποκάλυψε ένα ατύχημα ενδεικτικό της κατάστασης των σιδηροδρόμων. Μιλώντας για την έλλειψη φυλάκων , είπε ότι πρόσφατα στο Ρουφ ένα Ι.Χ μπήκε στις σιδηροδρομικές γραμμές χωρίς να το καταλάβει κανένας και συγκρούστηκε με αμαξοστοιχία .
37 views0 comments
bottom of page