top of page

Κλήση Μητσοτάκη στην εξεταστική σχεδιάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οι κινήσεις Βενιζέλου και το νέο τοπίο


Κλήση Μητσοτάκη στην εξεταστική σχεδιάζουν  ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ


Καλημέρα σας ,

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έδειξε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα πολώσουν όσο περισσότερο μπορούν το κλίμα στην εξεταστική επιτροπή. Σε αυτό το πλαίσιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σχεδιάζουν κλήση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξεταστική. Ο Ανδρουλάκης το υπονόησε. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χθες είχαν αποκλειστικά στο επίκεντρο των ομιλιών τους τον Πρωθυπουργό. Θυμίζω πάντως ότι για να κληθεί μάρτυρας απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας. 

 

*** 

 

Απέναντι στην αντιπολίτευση

ο Γρ. Δημητριάδης 

 

Στη Νέα Δημοκρατία κατάλαβαν ότι όπως προ ημερών έγραψε και το  Sketch δεν υπήρχε περίπτωση να αποφύγουν τη Θεσμών έτσι την όρισαν άρον άρον και εκτός προγράμματος για μεθαύριο το πρωί. Εκεί όπου ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Παναγιώτης Κοντολέων θα βρεθούν μαζί απέναντι στην αντιπολίτευση. Δεν παίρνω όρκο αν θα βγει κάτι. Εκτιμώ ότι ο πρώτος θα επιμείνει ότι δεν είχε καμία σχέση και ο δεύτερος θα επικαλείται το ισόβιο απόρρητο. 

 

 *** 

Μέχρι και χθες το βράδυ η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ζητήσει πάντως να υπάρξει ακρόαση των πρώην διοικητών της ΕΥΠ επί Σαμαρά και Τσίπρα στη συνεδρίαση Θεσμών και Διαφάνειας της Πέμπτης. Αν δεν συμβεί μέχρι αύριο θα επιφυλαχθεί για να τους καλέσει στην εξεταστική επιτροπή. 

 

Η εξεταστική ξεκαθαρίζει το τοπίο


Στον δρόμο προς τις εκλογές η εξεταστική επιτροπή φαίνεται ότι θα προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις και θα αναδείξει τις νέες συμμαχίες. Χθες ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης χειροκροτήθηκε θερμά από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες ώρες αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα για αντί-ΝΔ μέτωπο κάτι που με τα ίδια σχεδόν λόγια επανέλαβε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

 


Βενιζέλος

 

Ο άτυπος διάλογος μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου την Παρασκευή με τον Κ.Μητσοτάκη να μιλά στη Βουλή και τον Ευ.Βενιζέλο να του απαντά λίγα λεπτά μετά με δηλώσεις ήταν χθες κύριο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια της Βουλής.

***

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εντάσσουν τις τελευταίες «κριτικές» για την κυβέρνηση παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων. Κάποιοι άρχισαν να μιλούν για νέο κόμμα θεωρώντας ότι σε αντίθεση με άλλους οι οποίοι πρώτα έκαναν κόμμα και προσπάθησαν μετά να φτιάξουν ρεύμα (π.χ ΚΙΔΗΣΟ-Γιώργος Παπανδρέου) , ο Βενιζέλος επιχειρεί να προκαλέσει κλίμα για να μετρήσει αν υπάρχει δυνατότητα για την ίδρυση κόμματος. Κοινώς πόσοι είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη και να τον ακολουθήσουν.

***

Σε κάθε περίπτωση για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρει θέμα για να διαχωρίσει τη θέση του από τον Ανδρουλάκη. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει. Ο Ευάγγελος πάντως κινείται.


Εκλογικός νόμος


Πληθαίνουν από παντού οι πιέσεις στον Πρωθυπουργό για αλλαγή του εκλογικού νόμου και επιστροφή στο παλαιό καθεστώς των 50 εδρών μπόνους στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές πήραν θάρρος και άρχισαν να το λένε δημοσίως . Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος το είπε χθες το πρωί στο Κανάλι της Βουλής. Το εκπληκτικό είναι ότι το βράδυ στην Ολομέλεια το ζήτησε και ο Παύλος Πολάκης.Αδάμου


Ένα βήμα πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ ήρθε χθες η ανεξάρτητη βουλευτής -προερχόμενη από το ΜεΡΑ25- Κωνσταντίνα Αδάμου. Καλύτερα κι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα είπε για τον Ανδρουλάκη.
Συνεδριάζει το Υπουργικό


Συνεδριάζει σήμερα στις 11 το υπουργικό συμβούλιο. Με δεδομένο ότι από την ημερήσια ατζέντα δεν προκύπτει κανένα φοβερό και τρομερό νομοσχέδιο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην εισαγωγική ομιλία του Πρωθυπουργού.


74 views0 comments
bottom of page