Η αντίδραση Σταϊκούρα για το «άδειασμα» του ΠΘ. Απομακρύνει Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για ΕΥΠ
Καλημέρα σας,
Η αντίδραση Σταϊκούρα
Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε χθες από το επιτελείο του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η χθεσινή χιονοστιβάδα δημοσιευμάτων με βάση την οποία ο Πρωθυπουργός στο Λονδίνο τον άδειασε εντυπωσιακά για τα περί εκτάκτου φόρου στις τράπεζες. Ποια ήταν η αντίδραση του Υπουργού; Πρώτον να πει ότι οι διαρροές για τη συνάντηση με τους τραπεζίτες δεν ήταν απολύτως ακριβείς και γέννησαν θέμα εκ του μη όντος. Ειδικά στο ζήτημα του φόρου-πέναλτι κατά των τραπεζών. Δεύτερον ότι η μόνη «απειλή» που εκφράστηκε ήταν το ζήτημα των bonus, εκεί όπου ο ίδιος -λέει- ήταν ξεκάθαρος πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει bonus.
Στο χειρότερο σημείο οι σχέσεις Υπουργείου-τραπεζών
Αυτό που δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουν οι τράπεζες είναι ότι ο Σταϊκούρας είναι πολιτικός. Εκλέγεται με σταυρό. Κι όπως κάθε βουλευτής -άγραφος κανόνας στη Βουλή- το πρώτο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η επανεκλογή. Οπότε από αυτή την άποψη δεν προκαλεί έκπληξη η άποψη του «κύκλου Σταϊκούρα» πως η όλη ιστορία, δηλαδή να στέκεται απέναντι στις τράπεζες του φτιάχνει το προφίλ , όχι μόνο στη Φθιώτιδα αλλά πανελλαδικά. Το ασφαλές συμπέρασμα πάντως είναι ότι η σχέση Υπουργού Οικονομικών -τραπεζών είναι στο χειρότερο σημείο.
Ρυθμίσεις για όλα τα δάνεια
Στην ουσία τώρα, και παρά το κακό κλίμα οι πληροφορίες της στήλης λένε πως κάποια στιγμή η άκρη και το σημείο επαφής ανάμεσα σε Υπουργό και τράπεζες θα βρεθεί. Οι τράπεζες έχουν ήδη σημεία προτάσεων με κάποιες πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών να λένε ότι κάποιες έχουν ήδη φτάσει στα χέρια τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν περιορίζονται μόνο σε μέτρα ενίσχυσης των συνεπών δανειοληπτών. Θα αφορούν και σε δάνεια που είναι ήδη κόκκινα αλλά και σε μέτρα ενίσχυσης των συνεπών που ζορίζονται και έχουν προοπτική να προκαλέσουν νέο χρέος.
Απομακρύνει Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για ΕΥΠ
Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Στην κυβέρνηση φαίνεται πως πήραν απόφαση ότι δεν θέλουν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου στο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες υπάρχει χωρίς αλλαγή η διάταξη για την τριετία , η οποία αποτελεί τον βασικό λόγο που οδηγεί τον Νίκο Ανδρουλάκη στην καταψήφιση. Το θύμα δηλαδή της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφαλείας να μπορεί να ενημερώνεται μόνο αφού παρέλθει τριετία από την διακοπή της παρακολούθησης. Ακόμα κι αν οι λόγοι έχουν εκλείψει πολύ καιρό πριν.
Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να υπάρξει μεγάλη έκπληξη για να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Αφήστε δε που όσο πλησιάζουν εκλογές κανένας δεν θα θέλει να ταυτίζεται με την κυβέρνηση.
***
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες διορθώνει και μια απίστευτη αβλεψία της διαβούλευσης. Εκεί ορίστηκε ότι αν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο που πρέπει να παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφαλείας απαιτείται η προέγκριση του Προέδρου της Βουλής. Κανένας δεν είχε σκεφτεί τι θα συμβεί αν το πρόσωπο ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής. Τελικά σε αυτή την περίπτωση την έγκριση θα δίνει ο Πρωθυπουργός.
Η λάθος ανάγνωση των δημοσκοπήσεων
Κάνουν ένα λάθος όσοι επιμένουν να διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις υπό το πρίσμα της διαφοράς των δύο πρώτων. Είναι ίσως και το μοναδικό στοιχείο που δεν επηρεάζει καθόλου τα σενάρια κυβερνησιμότητας και αυτοδυναμίας. Εκεί δύο πράγματα παίζουν ρόλο. Το ποσοστό του πρώτου κόμματος και το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής. Είτε 2% είτε 22% είναι η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο δεν έχει καμία σημασία.
H MARC για τον ΑΝΤ1
Στη χθεσινή δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1 πάντως αυτό που είχε ιδιαίτερη σημασία είναι και το 32% της Ν.Δ, σχετικά υψηλό για πρόθεση και όχι εκτίμηση ψήφου σε εκλογές απλής αναλογικής αλλά και το εντυπωσιακό εύρημα στο δίλημμα : «Αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ ή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Μέρα25;». 47,1% το πρώτο , 43,6% το δεύτερο σενάριο.
«Στην Αρκαδία κι ας μην εκλεγώ»
Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φήμες που τον ήθελαν να εγκαταλείπει την Αρκαδία και να κατεβαίνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οι φήμες βασίζονταν στο σοβαρό ενδεχόμενο , η Αρκαδία να χάσει μια έδρα λόγω απογραφής και με αυτά τα δεδομένα το ΠΑΣΟΚ να μην καταφέρει να εκλέξει βουλευτή για πρώτη φορά από το 1977. Με δημόσια ανάρτηση ο Κωνσταντινόπουλος το διέψευσε λέγοντας ότι θα μείνει στην Αρκαδία κι ας μην εκλεγεί. Ο ίδιος βέβαια ισχυρίζεται ότι είναι τέτοια η δυναμική του ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία που στο τέλος άλλο κόμμα θα κλαίει τη χαμένη έδρα.
