top of page

Καμπανάκι από το Γραφείο Προϋπολογισμού για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα

Καλημέρα σας,
Υποχρεωτική η περιοριστική νομισματική πολιτική
Δημοσιεύθηκε χθες η Έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από μακροοικονομική άποψη ανάλυση του Γραφείου που έγινε ποτέ. Το Γραφείο χαρακτηρίζει σχεδόν υποχρεωτική την επερχόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός, προβλέπει ωστόσο σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Βλέπει μεν πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και έκρηξη του ελλείματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η χώρα αυξάνει τις εξαγωγές αλλά ταυτόχρονα οι εισαγωγές έχουν φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα.
Ποιοτικές δημόσιες επενδύσεις
Η Έκθεση του Γραφείου τονίζει ότι οι όποιες οικονομικές εξελίξεις επισκιάζονται από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το Γραφείο καλεί την Πολιτεία να μην εξαντλεί τις δημόσιες επενδύσεις στο ύψος των ταμειακών εισπράξεων και τα ποσοστά απορρόφησης αλλά να εξετάζει την ποιότητα και το πραγματικό όφελος των δημόσιων έργων. «Διαφορετικά, οι θετικές επιπτώσεις θα περιορίζονται στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μέσω της αύξησης των δημόσιων δαπανών και της απασχόλησης, χωρίς να συνεισφέρουν στις μακροχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές» αναφέρει.
Συνεννοηθείτε
Με έμμεσο τρόπο το γραφείο πήρε θέση και στις πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου έτους για τη λειτουργία των θεσμών με επίκεντρο την υπόθεση των υποκλοπών. Επισημαίνει δε κίνδυνο πολιτικής αστάθειας λόγω των επικείμενων εκλογών αναφέροντας: «Η αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, σε συνδυασμό με την ανάγκη για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, αποτελούν τις βασικές εγγυήσεις απέναντι στις περίπλοκες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα μας στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο που η αβεβαιότητα λόγω των επικείμενων εκλογών συμπέσει με μια συνεχιζόμενη διεθνή χρηματοπιστωτική αστάθεια».
Δεν προκύπτει κυβέρνηση απλής αναλογικής
Δυο ακόμα δημοσκοπήσεις αποκαλύφθηκαν χθες. Μία της Metron Analysis για το MEGA και μία της MRB για το Newsbomb. H διάσταση στα ευρήματα ήταν μεγάλη. Στις 5,8 μονάδες μέτρησε τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ η Metron , στο 3,9% η MRB. Αυτό πάντως στο οποίο αρχίζουν να συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι ότι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από τις πρώτες εκλογές είναι αυτή του μεγάλου συνασπισμού δηλαδή συμμετοχής στο ίδιο σχήμα Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25 δεν δίνει 151.
Με δεδομένο ότι τόσο η Ν.Δ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται κατηγορηματική δική τους συνεργασία αρχίστε από τώρα να ετοιμάζεστε για δεύτερη κάλπη τον Ιούλιο.
Μακριά κι αγαπημένοι
Προς αυτή την κατεύθυνση συνέτειναν χθες δυο δηλώσεις οι οποίες κακώς πέρασαν στα ψιλά των ΜΜΕ. Ο Κώστας Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε -τόνισε βέβαια ότι είναι προσωπική του γνώμη- πως στο σενάριο προοδευτικής συνεργασίας δεν υπάρχει Βαρουφάκης περιορίζοντας έτσι τον πιθανό εταίρο μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη και ο Βαρουφάκης χαρακτήρισε τερατογένεση μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν έχει προηγηθεί προεκλογικός προγραμματικός διάλογος. Μακριά κι αγαπημένοι.
Σατανικό
Σενάριο το οποίο μόνο ως σατανικό μπορεί να χαρακτηριστεί διακινείται τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ προκειμένου ο Ανδρέας Λοβέρδος να μη διαγραφεί αλλά και να «τιμωρηθεί». Το σενάριο λέει ότι σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιλέξει τον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών -περιφέρεια του Λοβέρδου- ως τη μία από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες θα δηλώσει υποψηφιότητα και αν τελικά το ΠΑΣΟΚ βγάλει μόνο μία έδρα, θα την πάρει εκεί αφήνοντας εκτός Βουλής τον Λοβέρδο. Έτσι όπως το ξανασκέφτομαι και το σατανικό λίγο μου φαίνεται ως χαρακτηρισμός.
49 views0 comments
bottom of page