Η πολιτικοποίηση του Υπουργικού και το «άδειασμα». Οι προτροπές Μητσοτάκη και η πολιτική ζυγαριά
Άδειασμα στους επιτελικούς
Καλημέρα σας ,
Είχε πολλά και ενδιαφέροντα το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Πρώτα απ’όλα η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στους Υπουργούς ότι πλέον το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί περισσότερο πολιτικά. «Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023» είπε.
Αυτό με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου πάντως οι περισσότεροι το εξέλαβαν ως «άδειασμα» στους μέχρι σήμερα υπευθύνους για τον συντονισμό Άκη Σκέρτσο και Θανάση Κοντογεώργη. Όταν δύο πρόσωπα έχουν στην αρμοδιότητα τον συντονισμό και έρχεται ο Πρωθυπουργός κι ανακοινώνει ότι το υπουργικό θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό κέντρο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου πως αλλιώς να το εκλάβουν;
Πολιτική ζυγαριά στις αποφάσεις
Τι άλλο εννοούσε ο Πρωθυπουργός; Ότι καλές οι μεταρρυθμίσεις αλλά στη φάση που βρίσκεται η κυβέρνηση, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να μπαίνουν και στην πολιτική ζυγαριά. Και με δεδομένο ότι οι τεχνοκράτες δεν μπορούν να οσμιστούν το κλίμα στην κοινωνία και πιθανώς και το κόστος που μπορεί να έχουν κάποιες αποφάσεις τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνει το υπουργικό συμβούλιο και κυρίως οι υπουργοί-εκλεγμένοι βουλευτές.
***
Να το πω με ένα ωραίο παράδειγμα που μου μετέφερε κάποιος. Προφανώς και ο χάρτης υγείας παραμένει προτεραιότητα ως μεγάλη κυβερνητική μεταρρύθμιση. Μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού το να περιμένει κανείς μεταρρύθμιση με κλείσιμο 30 νοσοκομείων στην περιφέρεια λίγους μήνες πριν από τις εκλογές δεν στέκει.
Βγείτε στα κανάλια
Το άλλο που πληροφορήθηκα είναι ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους Υπουργούς να βγαίνουν στα κανάλια. «Δεν γίνεται να βγαίνουν μόνο οι βουλευτές . Να βγαίνετε όλοι και όχι μόνο για το χαρτοφυλάκιό σας. Βγείτε να υπερασπιστείτε το συνολικό έργο της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα». Μολονότι η αναφορά αφορούσε κυρίως στα ενεργειακά το ύφος του Πρωθυπουργού πρόδιδε και δυσαρέσκεια για την εξαφάνιση πολλών μόλις έσκασε το θέμα Ανδρουλάκη. Κακά τα ψέματα από το Μαξίμου μόνο ο Γεραπετρίτης και ο Γιάννης Οικονόμου -εκ του ρόλου του- εμφανίστηκαν στα κανάλια.
Η υπουργοποίηση Μπρατάκου
Προξένησε πολλές απορίες η υπουργοποίηση Μπρατάκου. Υπενθυμίζω ότι ο προκάτοχος Γρηγόρης Δημητριάδης δεν ήταν μέλος της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή στο υπουργικό σχήμα έχει αξία. Γιατί άλλο να μιλάς σε κάποιον Υπουργό ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου σχεδόν σαν ίσιος προς ίσον και άλλο να μιλάς ως υπηρεσιακός παράγοντας. Υπάρχουν κι άλλα. Ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπάγεται στον νόμο περί ευθύνης Υπουργών ενώ θα έχει δυνατότητα να στελεχώσει και με μεγαλύτερο επιτελείο το γραφείο του.
***
Τον Μπρατάκο πάντως και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες τον ξεψαχνίζει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναμενόμενο.
***
Κάθε μέρα που περνά ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Χρήστος Ζωγράφος κερδίζει όλο και περισσότερους πόντους. Κάποιοι επιμένουν πως επίκειται αναβάθμιση. Και μάλιστα σύντομα.
Προβληματισμός
Προβλημάτισε αρκετούς στο ΠΑΣΟΚ η εμφάνιση του Μιχάλη Κατρίνη τόσο στην προ ημερησίας της περασμένης Παρασκευής όσο και στη συζήτηση για την εξεταστική της περασμένης Δευτέρας. Θεωρήθηκε ότι δεν μπορεί να σηκώσει στην πλάτη του το βάρος του ηγέτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πως ο Κώστας Σκανδαλίδης θα ταίριαζε περισσότερο σε αυτή τη θέση. Εδώ που έχουν φτάσει πάντως τα πράγματα ακόμα και η σκέψη για αντικατάστασή του είναι ανεδαφική.
Καραμανλής στα Ανώγεια
Σήμερα το απόγευμα ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στα Ανώγεια για τον αείμνηστο Γιάννη Κεφαλογιάννη. Όλη η δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα αναμένει την παραμικρή αναφορά , η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αιχμή για τις παρακολουθήσεις. Απλώς σημειώνω ότι μια μέρα μετά ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την έδρα των Καραμανλήδων στις Σέρρες. Θυμίζω επίσης ότι την τελευταία φορά που σε ομιλία Καραμανλή (για τον Ξαρχάκο) υπήρχε αναφορά, η οποία επιδεχόταν και πολιτική ερμηνεία η ομιλία με επίκληση διαδικαστικών λόγων δεν εκφωνήθηκε ποτέ. Άρα...
