top of page

ΤΕΝΕΡΓ: Το «χαλκέντερο» deal. Oι εγκρίσεις από First Sentier- ETE και πως θα κλείσει η συναλλ

«Ένα deal που δεν κλείνει, επί σειρά μηνών, έχει πεθάνει…». Την παραπάνω ατάκα την έχουμε ακούσει όλοι αρκετές φορές για την πολύμηνη, όντως, διαπραγμάτευση First Sentier – ΓΕΚΤΕΡΝΑ/Περιστέρη, όσον αφορά σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Όχι μόνο από τους παροικούντες (σ)τη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά από πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακόμη και από τραπεζικά στελέχη.

Ήταν εξ αρχής δύσκολο να διακρίνει κανείς αν η ατάκα λεγόταν λόγω γνώσης ή απλά συμπύκνωνε/αποτύπωνε την κούραση της αγοράς. Γνώση της διαπραγμάτευσης δεν είχαν πολλοί. Όταν αποχώρησε η Macquarie από τη θέση συνεπενδυτή (Απελεύθερος 3 Φεβρουαρίου), η First Sentier διαπραγματεύτηκε απευθείας με την Εθνική Τράπεζα, για τη νέα δομή χρηματοδότησης. Οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες δεν γνώριζαν την πορεία της διαπραγμάτευσης καθώς θα έμπαιναν στο παιχνίδι της μόνο εφόσον επερχόταν συμφωνία, μεταξύ Εθνικής και private equity fund.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε εδώ και περίπου 20 ημέρες. Λίγο πριν τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, Εθνική και Αυστραλοί φέρεται να συμφώνησαν το ύψος και τη δομή χρηματοδότησης και ξεκίνησε η διαδικασία εγκρίσεων από την επενδυτική επιτροπή (investment committee) της First Sentier και από την επιτροπή χορηγήσεων (credit committee) της Εθνικής (Απελεύθερος 4 Απριλίου). Την κατ’ αρχήν συμφωνία επιβεβαιώνουν μόνον τρίτες πηγές, που δεν είναι βέβαιο ότι έχουν άμεση αντίληψη των εξελίξεων.

Εφόσον οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, ανακοινώσεις ενδέχεται να διενεργηθούν κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος μήνα. Η δομή της χρηματοδότησης θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί και από τις Πειραιώς, Alpha, Eurobank, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο κοινοπρακτικό δάνειο προς τη First Sentier.

Λέγεται ότι η δομή συναλλαγής δεν έχει αλλάξει. Εφόσον συμφωνηθεί η χρηματοδότηση και κλείσει η συμφωνία, οι Αυστραλοί θα πάρουν σε πρώτη φάση το 65%. Βάσει της συμφωνίας η ΓΕΚ θα παραμείνει με ως 35% για μερικά χρόνια, ενεργώντας από κοινού και συντονισμένα με την FS ( Απελεύθερος 24 Μαρτίου).

Οι Αυστραλοί θα επιδιώξουν, δηλαδή, να αγοράσουν όλους τους υπόλοιπους μετόχους ( σ.σ. συμπεριλαμβανομένου και του απευθείας ποσοστού Γ. Περιστέρη στην ΤΕΝΕΡΓ), μέσω προαιρετικής δημόσιας προσφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συμφωνία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα περιλαμβάνεται ρήτρα, βάσει της οποίας η ΓΕΚ θα μεταβιβάσει μέρος του ποσοστού της, για να καλυφθεί τυχόν απόκλιση του αποτελέσματος αποδοχής της δημόσιας πρότασης από τον στόχο του 65%.

Από την άλλη η αγορά έχει κάθε λόγο να στέκεται δύσπιστη απέναντι σε όλα αυτά. Πρόκειται για διαπραγμάτευση, που κρατά σχεδόν ένα χρόνο. Δικαιολογίες υπάρχουν αρκετές: διέρρευσε στα Μέσα Ενημέρωσης πολύ γρήγορα, έχει αρκετά σύνθετη δομή και αντιμετώπισε άρδην αλλαγή συνθηκών, λόγω της ανόδου του κόστους χρήματος, η οποία μετακίνησε… γκολπόστ για χρηματοδότηση και επιδιωκόμενο IRR.

Γεγονός είναι, επίσης, ότι, παρά το ότι η διαπραγμάτευση έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας εξ αρχής, ουδέποτε έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, που να την επιβεβαιώνει. Ανακοίνωση δεν εκδόθηκε ούτε καν για τη φερόμενη περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών καθώς -φέρεται να- ζητήθηκε εξαίρεση από την παραπάνω υποχρέωση ( Απελεύθερος 4 Οκτωβρίου 2022).

Ανεξαρτήτως, της κατάληξης της διαπραγμάτευσης η ΤΕΝΕΡΓ έχει μπροστά της καταλύτες, όπως η ηλέκτριση του πάρκου Καφηρέας, η οποία ξεκίνησε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ισχύ συστάδα αιολικών πάρκων της χώρας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW και ύψος επένδυσης 555 εκατ. ευρώ. Σηματοδοτεί, δε, την επάνοδο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, μετά το πενταετές διάλειμμα επικέντρωσης στην αγορά των ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, η εισηγμένη θα κλείσει το 2022 με υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη ( σ.σ. χάρη και στο trading ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριότητα που μεταβιβάστηκε στο τέλος του έτους στην Ήρων), ενώ φέτος αναμένονται EBITDA της τάξης των 220-230 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη υψηλότερα των 130 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη σύναψη PPAs με μεγάλους πελάτες ( σ.σ. πιθανώς και με την ΗΡΩΝ), προκειμένου να αναπτύξει το σύνολο των αδειών για τα οποία έχει λάβει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης.

113 views0 comments
bottom of page