top of page

Το νέο deal 70 εκατ. της Dimand, η ΑΜΚ της INLOT και γιατί «πρέπει» να προκύψουν αδιάθετες.Δεν έπεισε χθες η αγορά ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, που μπορεί να συντηρήσει ικανοποιητική ανοδική αντίδραση. Το σύνηθες για το Χ.Α είναι να τρέξουν Wall Street και μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και να ακολουθήσει, όταν θα έχει αυξηθεί η διάθεση ανάληψης ρίσκου.


Το γύρισμα κάποιων μετοχών στο τέλος της συνεδρίασης έγινε με χαμηλό όγκο, ενώ τα πακέτα σε ΔΕΗ και Πειραιώς αφορούσαν σε αλλαγή θεματοφύλακα.


Dimand-Lamda: Σε συζητήσεις για σύναψη joint venture που θα αναλάβει να αναπτύξει project κατοικιών στο Ελληνικό βρίσκονται Dimand και Lamda. Το ύψος της επένδυσης ακούγεται ότι θα ανέλθει σε 70 εκατ. ευρώ.


Υπενθυμίζεται ότι συνολικά προβλέπεται στο Ελληνικό η ανάπτυξη 1,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων κατοικιών. Προς το παρόν, στα έργα πρώτης πενταετίας έχουν ενταχθεί projects για 200-250 χιλ. τ.μ.


Έρχονται μπροστά και άλλες.


INLOT: Οριστικοποιήθηκαν οι όροι της ΑΜΚ. Θα εκδοθούν ως 222.800.215 νέες μετοχές, με δικαίωμα προτίμησης 1,4999 νέα για κάθε 1 παλαιά. Οι μετοχές θα διατεθούν προς 0,58 ευρώ. Στόχος να αντλήσει ποσό μεταξύ 126,5 εκατ. ευρώ (minimum για να θεωρηθεί ότι καλύπτεται μερικώς η ΑΜΚ) και 129,2 εκατ. ευρώ.


Η ΑΜΚ διενεργείται για την επαναγορά του 33,23% της Intralot US Securities από το μπλοκ των ομολογιούχων που συναίνεσαν στην αναδιάρθρωση χρέους, έναντι τιμήματος 121,28 εκατ. ευρώ (3,65 ευρώ ανά μετοχή).


INLOT ΙΙ: Η απόκτηση του 100% της Intralot USA σε συνδυασμό με τη νέα αναδιάρθρωση δανεισμού θα βοηθήσει την εταιρεία να αποκτήσει ορθολογικότερη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA.


Αν ο καθαρός δανεισμός αντιστοιχεί σε περίπου 5 φορές τα EBITDA μετά την εξαγορά, όπως αφήνει να εννοηθεί ο όμιλος, ο μέτοχος έχει κάποια ελπίδα να βγάλει στο μέλλον απόδοση, εφόσον διευρυνθούν οι δραστηριότητες της Intralot Inc στις ΗΠΑ και επομένως τα EBITDA.


Υπό το παραπάνω πρίσμα, για το μέτοχο έχει μεγαλύτερη σημασία το ποσοστό που θα αποκτήσει στην Intralot ο Κορεάτης Soo Kim, αποκτώντας αδιάθετες.


ΔΕΗ: Από το Φθινόπωρο ( σ.σ. Οκτώβριο) ή το αργότερο από 1/1/2023 η ΔΕΗ θα έχει σε εμπορική λειτουργία και την Πτολεμαΐδα V, η οποία μπορεί να παράγει ως 4 ΤWh ετησίως με πρώτη ύλη ( σ.σ. ως το 2028) το λιγνίτη.


Διαθέτει, επομένως, την ευχέρεια να προσαρμόσει, σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες ποσότητες και την τιμή φυσικού αερίου, το μείγμα παραγωγής, μεταθέτοντας για αργότερα την απόσυρση παλαιών λιγνιτικών μονάδων.

Lamda: Είπε πάρα πολλά χθες στη γενική συνέλευση της Lamda ο CEO, Οδυσσέας Αθανασίου. Μένει να φανεί, αν οι αναλυτές επικαιροποιήσουν – εκ νέου- τα μοντέλα τους, βάσει όσων ειπώθηκαν.


Η ατάκα της ημέρας ήρθε σε κριτική μετόχου, για καθυστερήσεις στο πλάνο εισπράξεων. Δεν ξέρω για το δικό σας σύμπαν. Στο δικό μου οι εισπράξεις τρέχουν in line με το στόχο, ανέφερε – όχι αυτολεξεί- ο CEO.


Λάθος σύμπαν που τραγουδούν οι Γιάννης Κούτρας- Μάκης Σεβίλογλου.


Lamda- εισπράξεις: Δεν ειπώθηκε στη γενική συνέλευση, αλλά η πληροφόρηση της στήλης είναι από πρώτο χέρι. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πίνακας αντικειμενικών αξιών του Ελληνικού.


Ο καθορισμός τους λύνει ένα από τα εμπόδια, για κατάρτιση συμβολαίων επί των οικοπέδων, που προορίζονται για βίλες. Οπότε κάποια στιγμή -προς τα τέλη της χρονιάς;- ευελπιστούμε ότι θα δούμε τα πρώτα συμβόλαια, με είσπραξη προκαταβολών ( σ.σ. 50%).


Για τον MRT απαιτείται και σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, επομένως ο δρόμος είναι μακρύτερος…


Lamda- χρηματοδότηση: O CEO της Lamda προανήγγειλε ότι στη χρηματοδότηση του Ελληνικού θα μπει και η Alpha Bank.


Η Εθνική, παρά τις πιέσεις, ανθίσταται. Την ίδια στάση κρατά, εδώ και μήνες, κάτι που δεν άλλαξε ούτε όταν ενημερώθηκε ότι θα αποπληρωθεί πρόωρα το ομολογιακό της Lamda Lov, που κάλυψε μόνη της προ διετίας, αφού συνέβαλε στην πολεοδομική τακτοποίηση του The Mall Athens.


Της προτάθηκε εκ των υστέρων να συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο νέο κοινοπρακτικό, αλλά δεν δέχθηκε.


Lamda- retail bond: Όπως είναι τα πράγματα αυτή την στιγμή, η ΕΤΕ δεν θα συμμετάσχει στο σχήμα συντονιστών αναδόχων για το νέο 7ετές ανεξασφάλιστο retail bond της Lamda, ύψους 200 (minimum) με 230 εκατ. ευρώ.


Αποφασίστηκε η έκδοση και διάθεση εντός του πρώτου 10ημέρου του Ιουλίου (6-8 Ιουλίου;). Το pre marketing δίνει εύρος μεταξύ 4,3% με 4,7%. Αν βγει μεταξύ 4,3% με 4,5% θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία, δεδομένου του υψηλού κόστους αντιστάθμισης επιτοκίων, που βαρύνει τον υφιστάμενο δανεισμό.


Lamda- retail bond ΙΙ: Υπάρχουν βέβαια και οι αισιόδοξοι που εκτιμούν ότι μπορεί να βγει στο 3,9%. Αν βοηθήσουν τα βιβλία τραπεζών, στο βαθμό που το έπραξαν το Φθινόπωρο για εκδόσεις άλλων εισηγμένων, όλα γίνονται, αλλά πάλι το 3,9% δείχνει πολύ φιλόδοξο.


Πιθανόν να πιεστεί το υφιστάμενο ΚΟΔ έκδοσης 2020, που διαθέτει ικανοποιητικές πρόνοιες υπέρ των ομολογιούχων σε σχέση με τις «γυμνές» εκδόσεις που διατίθενται από πέρσι.


Υπενθυμίζεται ότι η Lamda δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη αποτελέσματα Α΄ τριμήνου, επειδή το ενημερωτικό για το retail bond έχει καταρτισθεί με στοιχεία 31/12/2021.

77 views0 comments
bottom of page